Колко лесно ни лъжат в интернет

02.12.2011, 16:00

   
 
Колко лесно ни лъжат в интернет

"Една лъжа, повторена сто пъти, става истина" е казал Гьобелс. Да, но за интернет пространството тази максима не важи. Там една лъжа, написана веднъж, вече се превръща в истина. И причината е в потребителя, а не в онзи, който пуска измислената информация. Във виртуалното пространство информацията е безкрайна и лесно можем да се заблудим, но ако търсим сензация, бързо ще станем жертви на fake новините.

Започвам тази тема заради така популярната новина от вчера за отмъстителния татуист, която обиколи интернет пространството. Историята в две думи, ако случайно не я знаете: татуистът Райън Фицджералд трябвало да татуира на гърба на своята приятелка сцена от трилогията "Нарния". Да, но мъжът разбрал, че любимата му му изневерява и решил да си отмъсти. Напил я с "евтино вино" и няколко текили и я проснал по корем, за да я жигоса за цял живот. Вместо света на Нарния, татуистът нарисувал огромно прясно лайно с няколко мухи около него. Тадададааам!

"Чудесна история за предателство", както се казваше в един популярен български сериал. Нищо, че е измислена. Тя е точно това, от което има нужда масовият потребител, а именно - любов, провинение, разбито сърце, желание за мъст, отмъщение и морална поука. Най-лесно се вярва на история, близка до реалния живот. Че кой не е бил лъган? Кой не е хващал половинката си в изневяра и кой не е искал да я накаже за цял живот? А разказът с татуираната фекалия е просто чудесен. Жалко, че е фалшив.

Ето и фактите: Снимката, която вчера препускаше в интернет, се появява във виртуалното пространство още през лятото на миналата година в сайт, събиращ забавни фотоси от цял свят. Поне ние дотам успяваме да я проследим. Доказателство: тук. Тази седмица обаче снимката отново изплува, този път добре подплатена с история, която да стои убедително и да предизвиква съчувствие. И така, след година и половина, снимката с акото разбуни духовете, но най-вече провокира въпроса: Толкова ли е лесно да се лъже в интернет?

Нека оставим настрана профилите във Facebook, сайтовете за запознанства и всякакви други платформи. Много малко са хората, които, когато говорят за себе си, не украсяват някои подробности. Това просто е заложено в човешкото същество. Сайтовете обаче, които разчитат на сензации, са онези, които са склонни тотално да подменят фактите, за да сътворят "жива" и интересна история. Целта на това преобразяване на информацията е да привлече повече не читатели, а потребители, които, подлъгани от безумно заглавие или потресаваща история, генерират трафик.

Не генерирането на трафик е тревожното, а начинът, по който се прави. Проблемът е, че този прийом е успешен, което означава, че човечеството е наивно и лесно манипулируемо. Което пък на свой ред значи, че никой няма право да претендира за честност и прозрачност в медиите, ако е в състояние да повярва на всичко, което прочете в интернет.

И дали ще бъде история за лайно на гърба, за извънземни или за нещо друго, няма значение. Не вярвайте на всичко, което прочетете в интернет, за да не се окаже, че се вълнувате за неща, които изобщо не съществуват.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 1
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 28.01.2012 | 19:21
1 Тази картинка ме хвърли в размисъл :) - beLIEve - дали е случайно? :)
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ