Какъв щеше да е животът ни, ако беше видеоигра

03.09.2014, 11:16

Стиска ли ви да натиснете START?

   
 
Какъв щеше да е животът ни, ако беше видеоигра

Оливър Ембертън е писател, пианист, програмист, художник и какво ли още не. Естествено, има и блог, в който наскоро публикува забележителен материал, озаглавен "Животът е игра. Ето и пътеводител за вашата стратегия". Благодарим му, че ни позволи да ви покажем това произведение, защото наистина представлява страхотен текст, в който ще прочетете как да спечелите играта на живота си. Натиснете START и започвайте да четете.

Истинският живот е игра, която - буквално - всеки играе. Но може да е трудна. Ето ви пътеводител.

Основни правила

Може и да не го осъзнавате, но истинският живот е стратегическа игра. В него има някои забавни мини игри - като танците, шофирането, тичането и секса, но истинският ключ към победата е правилното използване на ресурсите.

Най-важното - успешните играчи "поставят името си" върху правилните неща. По-късно парите сериозно навлизат в играта, но вашият топ приоритет трябва да е да използвате времето си максимално добре.

Детство

Животът започва с произволно избран персонаж и обстоятелства, при които се появява.

1378308

Първите 15 години от живота са пълни с кратки мисии, които са кофти. Няма начин да ги скипнете, ако искате да продължите напред.

Младежки години

Като млад играч, вие ще имате много време и енергия, но почти никакъв опит. Ще видите, че повечето неща, като готина работа, готини вещи и гаджета, са заключени за играчи с повече натрупан опит.

Това е моментът да увеличите уменията си бързо. В никой друг етап от живота си няма да имате толкова много време и енергия.

Когато играете правилно, топ приоритетът ви е да използвате максимално добре времето си. Абсолютно всяко нещо, което правите, се отразява върху състоянието и уменията ви:

1378310

Това може и да ви звучи елементарно, но проблемът е, че вие няма винаги да знаете какво да предприемете, а и тялото ви няма винаги да изпълнява командите ви. Но нека го обясним.

Как да се подчинявате на собствените си команди

Много играчи разбират, че когато изберат да направят нещо, да кажем да отидат на фитнес, тялото им ги игнорира напълно.

Това не е бъг в играта. Всеки има състояние, което обаче е невидимо и горе-долу изглежда по този начин:

1378313

Ако в една от трите линии запълнената част стане твърде малко, тялото ви няма да се подчинява на инструкциите ви, докато не запълните графата на съответната проблемна зона. Опитайте се да учите, когато сте уморени и гладни и ще видите как концентрацията ви бързо се насочва към Facebook.

Нивото на волята ви е от изключително значение. Тя изчезва с напредването на деня. Възстановява се отчасти с храна и изцяло с достатъчно сън. Когато нивото на волята ви е ниско, ще можете да правите само неща, които искате.

Всяко решение, което ви се наложи да вземете, отнема от волята ви, а решения, които не са ви съвсем по вкуса, изискват големи волеви запаси.

Ето няколко трика, с които да се справите в такава ситуация:

1. Грижете се за състоянието си. Ако сте гладни, уморени или тъжни, волята ви ще се изпари. Грижете се за себе си.

2. Не хабете твърде много воля за един ден. Най-важните си задачи разпределете в няколко дни и ги съчетайте с други не чак толкова важни.

3. Първо се насочете към най-важните задачи. Така има по-голяма вероятност да ги свършите.

4. Намалете нуждата от воля като ограничите опциите. Ако се опитвате да работите на компютър, от който може да се влиза във Facebook, ще ви е нужна повече воля, за да не влизате да си проверявате профила. Елиминирайте подобни разсейващи фактори.

Важна част играта "Живот" е балансирането на задачите, които трябва да свършите, и състоянието на тялото ви. Не се пускайте на автопилот, защото нищо няма да свършите.

Избирайте правилните задачи

Избирането на правилните задачи е основна част от играта, защото именно те дават отражение върху състоянието ви.

1378302

Други пък се отразяват върху уменията ви:

1378303

Трябва да отделяте време за неща, които ви осигуряват добро здравословно състояние - като храната и съня. С тяхна помощ волята ви също ще е на високи нива.

Някои умения са по-ценни от други:

1378312

Други са задънена улица:

1378309

Най-ефективният вариант е да комбинирате умения. Много е трудно да бъдете максимално добър само в едно нещо, всъщност дори е невъзможно. Много по-лесно е да се постигне сравнително добро ниво в няколко умения, които, групирани, правят едно голямо.

1378304

1378306

Къде живеете

Обстановката има значение и влияе на състоянието, уменията ви и шанса да се издигнете. Играта "Живот" може да се играе практически навсякъде, но на някои места е по-лесно. Ако сте жена и сте в точно определени държави, много от ачийвмънтите изобщо няма да могат да бъдат отворени.

Намиране на партньор

Привличането е мини игра в играта, но реално е продукт на начина, по който играете като цяло. Ако сте с отлично състояние и умения, повишавате и привлекателността си. Уморен, раздразнен, неумел играч не привлича други играчи.

1378301

В началото на играта често се случва да отблъсквате и да бъдете отблъсквани от други играчи. Това е нормално, но, за съжаление, може да намали показателите на състоянието ви, тъй като повечето играчи трудно приемат отхвърлянето. 80% от успешното намиране на партньор е да се чувствате максимално атрактивни и да сте на правилните места. Ако тренирате, излизате с хора, храните се добре и израствате в кариерата си, автоматично ще привличате хора около себе си.

Пари, пари, пари

На по-късен етап от играта ще ви се наложи да работите с ресурса "Пари". Много играчи ще натрупат пари още отрано, но реално по този начин ще си причинят проблеми, а няма да си ги решат.

1378311

Най-важното правило при парите е "никога не взимайте назаем, освен за неща, от които ще спечелите повече". Има се предвид образование, ипотека и т.н., а не нов чифт обувки. В зависимост от финансовите ви амбиции, ето няколко стратегии, които да вземете предвид:

1. Парите не ви интересуват. Това е стратегията, която носи най-малко стрес - просто живеете така, както финансите ви го позволяват и евентуално пестите за черни дни.

2. Добре сте финансово. Избирайте внимателно кариерата и обкръжението си.

3. Много богати. Започнете собствен бизнес. Почти е невъзможно да забогатеете, ако работите за друг играч. А и парите не идват от самото работене, а от притежанието на някакви активи, които се отплащат повече, отколкото струват.

По-късен живот

С прогресирането в играта опциите ви се променят. Бракът и децата ще намалят времето и енергията ви и ще вкарат повече случайни елементи в играта ви, като спешна смяна на пелени например. Това ще намали скоростта, с която се развивате.

По-възрастните играчи по принцип имат повече умения, ресурси и опит, могат да отключват куестове, които преди това са им били забранени, като например "притежание на къща".

1378305

Всички играчи умират след около 29 000 дни или 80 години. Ако състоянието и уменията ви са добри, може да изкарате и по-дълго. Няма как да чийтвате.

В началото на играта нямате контрол върху това кой сте и къде растете. В края ѝ това отново е валидно. Решенията, които сте взимали преди, са причината да сте на мястото, на което сте днес. Ако сте щастливи, здрави и доволни (или не), в последните ви дни няма какво друго да направите.

Затова и стратегията е толкова важна. Защото когато повечето от нас, играчите, осъзнаят какъв е смисълът на живота, вече са изхабили прекалено много от най-силните си умения.

А сега - най-добре всички да започнем да играем.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ