Испания започва да издава "п*рно паспорт" за гражданите това лято

13.07.2024, 12:00

Интересно!

   
 
Испания започва да издава "п*рно паспорт" за гражданите това лято
Източник: Canva

В опит да ограничи достъпа на децата до онлайн порно, испанското правителство излезе с приложение, наречено "порно паспорт".

Приложението, което официално се нарича Digital Wallet Beta (Cartera Digital Beta), стартира тази седмица и ще позволи на интернет сайтовете да проверяват дали потребителят е на възраст над 18 години.

Според WION News зрителите на порно ще трябва да изтеглят приложението и да потвърдят възрастта си за достъп до съдържанието. След като бъдат потвърдени, ще им бъдат дадени 30 генерирани "порно кредита", които ще имат валидност един месец. Тези кредити ще се използват за достъп до съдържание за възрастни. Хората също са свободни да поискат допълнителни кредити.

Хората изкритикуваха инструмента за неговата сложност, но правителството заяви, че моделът, базиран на кредити, е по-благоприятен за поверителността и ще гарантира, че онлайн дейностите на потребителите не са лесно проследими.

Системата ще бъде налична до края на лятото. Това ще бъде доброволно, тъй като онлайн платформите могат да разчитат на други методи за проверка на възрастта, за да отсеят неподходящите зрители. Той предвещава закон на ЕС, който влиза в сила през октомври 2027 г., който ще изисква уебсайтовете да спират достъпа на непълнолетни до порнография.

Порно паспортът на Испания най-вероятно ще бъде заменен от собствената система за цифрова идентичност на Европейския съюз (eIDAS2), която е приложение за портфейл, което позволява на хората да имат достъп до шведска маса в целия регион.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ