Актьорите, които едва не са загинали на снимачната площадка

24.07.2014, 19:43

Да си екшън звезда не е толкова лесно, колкото изглежда

   
 
Актьорите, които едва не са загинали на снимачната площадка

Въпреки всички положителни черти на актьорската професия, тя крие много рискове и опасни ситуации. Особено в екшън филмите опасностите дебнат зад всеки ъгъл. Всички каскади и специални ефекти понякога са толкова реални, че застрашават живота на звездите. По време на снимки могат да ви запалят, удавят, намушкат с остри предмети, удушат или просто безцеремонно и изключително болезнено да ви сритат задника. Звездите в този материал са по-корави, отколкото си мислите, защото са преживели инциденти по време на снимки, които замалко да им костват живота.

Джордж Клуни в "Сириана"

1345314

Каскада по време на снимките на филма води до сериозни наранявания на гърба и кръста на Джордж Клуни. Болката е толкова силна, че звездата от "Спешно отделение" е готова да посегне на собствения си живот. Пред списание "Rolling Stones" той споделя: "По едно време си мислех, че няма как да продължавам да живея така. Лежах в болницата, нямах възможност да се движа, имах от тези главоболия, при които се чувстваш така, сякаш някой те налага по главата, в продължение на три седмици." Наистина ни къса сърцето да слушаме колко гадно се е подредил екранният доктор Рос, но за щастие след операция на гръбнака неговите наранявания се оправят. Надяваме се "Оскар"-ът, който получи за тази роля, да е достатъчна компенсация за болките.

Куентин Тарантино и Даян Крюгер в "Гадни копИлета"

Тарантино е хардкор тип, който прави нещата по свой собствен начин и това е част от чара му. По време на снимките на екшъна за Втората световна война той решава, че най-добрият начин да удуши красивата шпионка Бриджит фон Хамерсмарк (изиграна от още по-красивата Даян Крюгер) е като я удуши наистина. Той не вярва достатъчно на никого да го направи, затова облича нацистки костюм, мята се отгоре ѝ и я души собственоръчно. "Това, което казах на Даян, беше: Спокойно, ще те удуша напълно. Ще ти спра въздуха за кратко време, ще снимаме реакцията на лицето ти и след това ще стопираме." Той обещава на актрисата да направят само един дубъл, но очевидно са трябвали повече, защото в крайна сметка красивата немска актриса припада от преживяването и точно този кадър е използван във финалния филм. Явно за да получи и бонус точки, Тарантино решава да запали актьорите Ели Рот и Омар Дуум с "контролиран" огън. Очевидно снимачните площадки на филмите на Куентин Тарантино никак не са безопасни места.

Чарлийз Терон в "Аеон Флукс"

1345313

Красивата южноафриканска актриса решава да изпробва собствената си издръжливост и доброволно пожелава да изпълнява част от каскадите си в този научно-фантастичен екшън. За съжаление тя пада много тежко на врата си, докато прави задно салто и по този начин много сериозно наранява шиен прешлен, който е изключително близо до гръбначния ѝ стълб. Тази контузия на главната героиня спира продукцията за 8 седмици, докато се оправи. След претърпяна операция докторите се страхуват, че актрисата ще е с ограничени движения, но за щастие великолепната Чарлийз Терон се възстановява напълно и довършва ролята си.

Мартин Шийн в "Апокалипсис сега"

Малко филми са имали толкова перипетии, колкото е претърпял шедьовърът на Франсис Форд Копола. Той е сниман в условия на гражданска война във Филипините, което му придава още повече автентичност. Звуците от истинската разруха и реалната смърт могат се чуват на снимачната площадка, което определено си е стресиращо. Това най-много се отразява на актьора Мартин Шийн, който преживява инфаркт в средата на джунглата. Той трябва да се влачи половин миля, за да намери помощ. За да не прекратят продукцията, режисьорът трябва да прикрие инцидента като "топлинен удар" и позволява на Шийн да си вземе 1 месец отпуск.

Джерард Бътлър в "Господари на вълните"

Мъжественият шотландец решава да изпробва своите умения в карането на сърф и сам да прави каскадите си, но за жалост неговите умения не са достатъчни в открито море. Бътлър яхва доста голяма вълна, но за малко не се удавя след като втора още по-голяма вълна го изненадва в гръб и го потапя в океана. Той е под водата повече от минута и накрая свършва в болница. За капак там се пристрастява към болкоуспокояващи и прекарва още 3 седмици в клиника за лечение на зависимости.

Джейми Александър в "Тор: Светът на Мрака"

1345311

Искате ли да знаете защо трябва да се държите за парапетите, когато катерите стълби? Питайте звездата от последния филм от поредицата за Бога на гръмотевиците. Красивата актриса претърпява жестоко падане от метално стълбище. Пред "New York Post" Джейми споделя: "Изкачвах се по едно метално стълбище и се подхлъзнах. При падането спуках няколко прешлена на гръбначния стълб и извадих лявото си рамо. Всичко това ме извади от снимки за цял месец."

Джейсън Стейтъм в "Непобедимите 3"

1345312

Всички с нетърпение очакваме третото поред приключение на бандата наемници по няколко причини. Първо – винаги е готино да гледаме какво ще се получи, когато съберат отбор от изроди, всеки от които може самостоятелно да спечели трета световна война. Може да са поодъртяли, но вече два пъти доказаха, че старите екшън герои все още имат какво да ни показват. Втората причина е, че филмът отново е сниман в България, както беше и с втората част от поредицата. Интересното е, че Джейсън Стейтъм, който е известен като отличен шофьор и може да кара всякакви превозни средства (за справка гледайте поредицата "Транспортер"), преживява животозастрашаваща катастрофа с камион. По време на заснемане на екшън сцена на пристанището във Варна актьорът трябва да кара камион и да спре на ръба на кея, но спирачките отказват и звездата се хвърля с возилото си в Черно море. За щастие успява да се освободи от кабината и да изплува на брега.

Джоузеф Гордън-Левит в "Спешна пратка"

Като всички актьори, които влизат в луда серия за снимките на някой филм, Джоузеф твърде много си вярва и решава да снима доста от опасните каскади с велосипед без помощта на дубльор. Това решение се оказва крайно нерационално, защото звездата катастрофира с колелото си и влетява през задния прозорец на обикновено жълто нюйоркско такси. Счупеното стъкло сериозно нарязва ръката и китката му и са нужни цели 31 шева, за да го закърпят.

Силвестър Сталоун в твърде много филми

Чичо Слай е известен с това, че не се обича особено и във всеки филм поставя тялото си и своята издръжливост на сериозно изпитание. Докато снима "Роки 4" кара екранния си партньор Долф Лундгрен да го удари в гърдите с всичка сила. Следващото, което г-н Балбоа си спомня след това, е как прекарва 4 дни в интензивното отделение.

Няколко години след това, когато снима първата част на "Рамбо" Слай скава от скала и използва някакво дърво, за да омекоти падането. Този скок му коства няколко счупени ребра, но той е толкова луд, че продължава със снимките до края на деня. Въз основа на това можем да кажем, че Сталоун определено е направен от по-здрав материал в сравнение с останалите. Най-сериозното му нараняване идва през 2010 година, когато по време на бойна сцена с "Ледения" Стийв Остин 63-годишният Сталоун чупи врата си. Само спешната намеса и медицинско чудо спасяват актьора. След операцията той има метална пластина във врата си.

Джеки Чан във всички филми, в които участва

Дребният китаец се е наранявал толкова много пъти, че честно казано е някакво чудо, че все още е жив. Сигурно си спомняте, че по-старите му филми завършваха с изключително болезнени кадри на неуспешните му каскади по време на снимките на филма. Може би най-лошата от хилядите му контузии идва през 1996 година, когато снима "Бронята на Бог" в Югославия. Той опитва да направи "проста" каскада, при която трябва да скочи от стена на замък и да се хване за дърво, но пропуска и удря главата си в скалистата повърхност долу. Спешна операция се налага, когато парченце от черепа му се забива в мозъка му. За щастие Джеки Чан се оправя и продължава да снима все по-откачени и шантави каскади. Или както казвали хората едно време "Луд умора няма!".

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ