7 известни мъже, страдащи от биполярно разстройство

06.08.2018, 14:00

От Хемингуей до Кърт Кобейн

   
 
7 известни мъже, страдащи от биполярно разстройство

Биполярното разстройство, известно още като маниакално-депресивно заболяване, е мозъчно състояние, което причинява необичайни промени в настроението, енергията, активността и способността на хората да изпълнявате ежедневни задачи. Имайки предвид това, може би ще ви е изненадващо да разберете кои знаменитости от мъжки пол са биполярни. 

Ърнест Хемингуей

Хемингуей е легендарна личност в литературния свят, която е страдала от маниакално-депресивно поведение през целия си живот. Необичайното състояние е било семейна черта, носена от родителите му, сина му и внучката му Маргас. Въпреки безусловния успех на не малкия му каталог от книги, Хемингуей не е могъл да се отърве от депресиите и параноята. Обсебен от смъртта, в края на краищата той се застрелва в главата през 1961 г.

2084374

 

Джими Хендрикс

Надали има човек, който да слуша рок музика и да не е запознат с творчеството на Хендрикс. Въпреки ненадминатите си способности като китарист, музикантът е страдал от резки промени в настроението, които по-късно стават причината да запише песента "Manic Depression". Като малък, той бива изгонен от гимназията, след което открадва кола и прекарва само една година в армията, защото е бил освободен от отговорност от командирите си. Хендрикс умира в съня си, най-вероятно предозирал с Vesparax, на 27-годишна възраст през 1970.

2084368

 

Кърт Кобейн

Съоснователят на Нирвана е страдал от дефицит на вниманието като малко дете, след което е бил диагностициран и с биполярно разстройство. Въпреки това Кобейн не се е подложил на лечение. Борейки се цял живот с депресията, лидерът на гръндж музиката отнема собствения си живот, прострелвайки се в главата през 1994 г. в дома си.

2084370

 

Мел Гибсън

В документален филм от 2008 г. Гибсън споделя, че страда от биполярно разстройство. През 1985 г. заслужено получава номинация от списание People за най-сексепилен мъж. Кариерата му като актьор, режисьор и продуцент е ненадмината. Въпреки успехите си, Гибсън започва все повече да става известен с неадекватно поведение: расистки коментари, спречкване със служители на реда, шофиране в пияно състояние и злоупотреби с данъци.

2084375

 

Франк Синатра

Популярността на Синатра сякаш никога не може да се изтърка. Той е продал повече от 150 милиона записи, синоним e на живота в Лас Вегас и е носител на Оскар за най-добър поддържащ актьор за участието си в "From Here to Eternity". Зад кулисите обаче избухливият характер на Синатра е също толкова легендарен, колкото и музикалната му кариера. 

2084373

 

Жан-Клод Ван Дам

Белгийската екшън звезда започва да учи карате на 10 години и печели  първия си черен пояс 8 години по-късно. Пробива в Холивуд с филма си от 1988 г. Bloodsport. Десет години след това разбира, че страда от биполярно разстройство. През 2011 г. споделя, че взима медикаменти за промени в настроението.

2084372

 

Уинстън Чърчил

Чърчил е водил война на няколко фронта. Като първи началник на адмиралтета в началото на Първата световна война и британски премиер през Втората световна война, Чърчил е известен със своите мотивиращи речи и радиопредавания, насърчаващи съпротивата срещу нацистка Германия. Също така обаче той се е борил със своя собствена война - срещу депресията. Чърчил е страдал от натрапчиви мисли за самоубийство и липса на сън. Въпреки състоянието си, той е автор на 43 книги и носител на Нобелова награда за литература. Умира през 1965 г. на 90-годишна възраст.

2084369

 

 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ