5 легендарни военни ордена

03.08.2014, 11:44

Безстрашните войни, вдъхновили легендите

   
 
5 легендарни военни ордена

Мнозина от нас са израснали, дивейки се на приказките за френските мускетари, испанските конкистадори, гръцките хоплити и римските легиони. Да, ореолът, създаден около всички тях, е доста преувеличен, но все пак трябва да е изграден върху някаква истина, нали? Оказва се че е точно така. Вижте какъв е истинският произход и облик на някои от най-известните военни ордени в историята.

Катафрахтите

Катафрахтите са тежка кавалерия, създадена за да подсили настъплението на Партската империя (днешен Иран) към Европа. И конете, и ездачите носели тежка бронзова броня, а ездачът бил оборудван и със стоманен шлем. Основното им оръжие било "контос" - копие с дължина 4,5 метра, както и няколко вида кинжали. Също така носели и лък, с когото стреляли от гърба на коня, като се обръщали на 180 градуса – маневра, станали известна като Партски изстрел. Катафрахтите били толкова впечатляващи, че самите римляни заимствали от тях много от бойните си формации.

Хинетес

Хинетес са испански войници от XIV век, разнахващи смело мечове, копия и пики. Понякога използвали и стрелички, наречени "асегаис". Въпреки че са считани за лека кавалерия те често били тежковъоръжени. Хинетес са формирани в отговор на опустошителните атаки на маврите по време на Реконкистата. За тази цел те трябвало да изучат стила на врага и затова били отлични ездачи. В крайна сметка Хинетес надделяват над маврите и Реконкистата приключва успешно в края на XV век.

Конкистадорите

След откриването на Новия свят именно конкистадорите са тези, които налагат испанската власт в Америка. Кавалерията използвала 3,5-метрови копия и тежки мечове, докато пехотинците били въоръжени с лъкове и къси мечове за близък бой. Те разполагали и с огнестрелно оръжие – аркебузът – но то не било подходящо за тропиците и рядко се използвало. Най-известният конкистадор – Ернан Кортес – не трябвало да заминава за Новия свят, но той успява да отплава преди заповедта за уволнението му да бъде потвърдена от краля. Само с 10 кораба, 700 пехотинци и 18 конници Кортес успява да покори днешно Мексико. Кралят на Исапяни по-късно изпраща агенти за да го арестуват, но добре устроеният Кортес ги привличал към своята кауза.

Мускетарите

След като огнестрелните оръжия са изобретени през XIV век военното дело се променя завинаги. Името "мускетари" идва от името на огнестрелното оръжие – мускет – с което те си служели. През XV век мускетари вече има в Китай, Османската империя, Индия, Русия и цяла Европа. Най-прочутите сред тях – френските мускетари, са формирани от крал Анри IV през 1600 година и служели като негова лична охрана. По време на битка те използвали не само шпаги, но и пистолети и си спечелили репутацията на отлични дуелисти. Кардинал Ришельо измисля първата униформа на мускетарите, която била червена, но синьото и черното също се използвали. Орденът на мускетарите е разформирован завинаги през 1816 година.

Мамелюците

Мамелюците започват като войници-роби на ислямските султани. Те започвали обучението си на 13 години, като децата били набирани най-вече от Кипчакските турци в Централна Азия, Южна Русия и Кавказ. Мамелюците са кавалерия, обучена да използва всякакви видове оръжия. Те следват свой собствен кодекс, който толерира науката и изкуството. Въпреки това обаче повечето от тях били неграмотни.

Мамелюците успяват да завладеят Египет и Сирия през 1250, след като принуждават вдовицата на последния египетски султан да се омъжи за техния командир Аюбиг. Точно по това време в Африка пристигат и монголите – покорителите на почти целия мюсюлмански свят. Титаничният сблъсък между двете азиатски суперсили завършва с триумф за мамелюците, които управляват Египет и Сирия още почти 300 години – до 1517, когато са детронирани от Османската империя.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ