10 интересни факта за подводните интернет кабели

20.11.2014, 17:10

Средства, които най-вероятно никога няма да видим, но без които не можем

   
 
10 интересни факта за подводните интернет кабели

Интернет е може би най-голямото постижение на човечеството, след създаването на компютъра. Системата се поддържа по най-разнообразни начини, но основният към който се фокусираме са подводните кабели. Те опасват цялата земя, намирайки се на дъното на световния океан. Ако не са те, нямаше най-вероятно да се доберем до информацията, с която ги описваме по-долу. С чисто сърце можем да поздравим създателите на тази система, защото светът ни нямаше да има нищо общо с това, което е, ако ги нямаше тях и идеите им.

1. Окабеляването е бавна, скучна и скъпа работа


99% от световния интернет обмен се извършва на дъното на океаните посредством подводни комуникационни кабели. Както се досещате, те са дълги стотици хиляди километри. Поставят се на дъното чрез сложна технология, която е различна в зависимост от това какво има на морското дъно. Монтират се със специални лодки, като диаметърът на кабела обикновено е не по-голям от кутийка сода. Разликата в дебелината му е продиктувана от дълбочината, на която ще бъде положен.

2. Акулите се опитват да изядат интернет

Не е ясно защо акулите си падат по интернет кабелите, но е факт, че от време на време причиняват сериозни щети върху тях. В отговор компании като Google слагат допълнителни защити срещу нападенията като опаковат кабелите в тел, която рибите не могат да изядат.

3. Изглежда, че подводните кабели са по-защитени от подземните

От време на време се получава така, че някой усърден строителен работник успява да унищожи с булдозера си някой и друг подземен кабел. За сметка на това океанът е безплатен, но и той крие своите опасности. Като оставим настрана опасността от акули, винаги има риск за кабелите от котви на лодки и кораби, траулери и природни бедствия.

4. Подводното окабеляване не е нещо ново

1438696

През 1854 г. е поставен първият трансатлантически телеграфен кабел, свързващ Нюфаундленд и Ирландия. Трябва да изминат цели четири години, за да бъде установен що годе добър сигнал по него. През този период по устройството са преминали част от романите на Чарлз Дикенс, новината за малкото селище, наречено Далас, което официално е присъединено към Тексас, както и това, че Ейбрахам Линкълн се е кандидатирал за сената на САЩ.

5. Шпионите обичат подводните кабели

В разгара на Студената война СССР често ползва тези кабели, като предава слабо кодирани съобщения между две от основните си военноморски бази. Разбирайки за тази комуникация, американците ползват специална подводница, която намира и монтира върху кабела гигантски подслушвателни устройства. В крайна сметка след време операцията на американците е компрометирана от техен човек – анализаторът Роналд Пелтон предава информацията за мисията на врага.

6. Правителствата се насочват към подводните кабели, за да избягват шпионажа

В световен план, се счита, че САЩ има най-голямо предимство в електронния шпионаж пред своите конкуренти. Когато бившият агент на Националната агенция за сигурност Едуард Сноудън открадна и показа на цял свят документите за шпионските начинания на американците, настана голяма суматоха. Държавните ръководители на десетки страни се възпротивиха открито на политиката за подслушване и следене на САЩ. Пример за това е как Бразилия стартира проект за създаването на подводен комуникационен кабел, който ще стига до Португалия и ще заобикаля територията на САЩ.

7. Подводните комуникационни кабели са по-бързи и по-евтини от сателитите

Човечеството стъпи на Луната, сонда кацна върху комета, около земята се въртят хиляди спътници, но въпреки тези постижения, дъното на океана е най-ползотворно за бързото разпространение на интернет. По същество изпращането и получаването на сигнали от и към сателитите в Космоса отнема време.

Междувременно създадените и често подобрявани оптични кабели предават информация с 99.7% от скоростта на светлината.

Единственият континент, който няма интернет чрез кабел, е Антарктида. За да добиете най-добра представа за разликтие в скоростта на интернет по кабел и сателит, посетете това място. Изследователските станции, намиращи се там, произвеждат повече данни, отколкото могат да предават чрез интернет.

8. Забравете кибер-войните

Най-лесният и ефективен начин за парализирането на интернет противно на очакванията не е да разполагате с няколко хакера с невероятни възможности. Напротив, нужни са ви клещи и водолазен костюм. През 2013 г. в Египет, на север от Александрия са задържaни няколко души. Те са заловени от полицията, след като умишлено са нарязали 4 кабела, свързващи Югоизточна Азия, Близкия Изток, Западна Европа и Африка, и така са намалили скоростта на интернета. От тези техни действия трафикът в Египет е намален с 60%. Изглежда, че хилядите волтове, преминаващи през подводните съоръжения, не притесяват някои хора.

9. Кабелите са доста трудни за ремонт

При повреда на подводен кабел, на място се изпращат специално оборудвани кораби. Ако проводникът се намира в плитки води, роботът, монтиран на кораба, изтегля кабела на повърхността, където се ремонтира. Ако е в дълбоки води, се изтегля на повърността чрез специални котви, като обикновено, за улесняване на процеса, се изрязва повредената част и се слага нова на нейно място.

10. Проектирани са да издържат поне 25 години

През 2014 г. има 285 съобщителни кабела на дъното на океана, като 22 от тях не са в употреба. Средната продължителност на живота на проводните кабели е 25 години. През последното десетилетие световното потребление на данни достигна много големи размери. През 2013 г. интернет трафикът е около 5 гигабайта на глава на населението. Очаква се през 2018 г. да достигне около 14 гигабайта. Увеличението ще доведе до нужда от обновяване на системата.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ