"Спортната злоба" на футболните фенове

02.05.2018, 16:00

5 брутални фенклуба.

   
 
"Спортната злоба" на футболните фенове

Не е тайна, че футболът е спорт, който може да извади най-лошото от своите фенове. От хулигани до расисти, феновете с лошо поведение не са нищо ново в света на най-популярния спорт в света. Имайки това предвид, трудно е да номинираме чии фенове са най-откачените, но точно с такава задача се опитахме да се заемем тук.

Галатасарай

Не е случайно, че техният стадион е известен като "Пъкъла". През 2000 г., когато турският отбор се срещна с Лийдс Юнайтед за купата на UEFA, мачът завърши с убийството на фенове на английския отбор. 

2055180

ФК Селтик и ФК Рейнджърс

Напрежението между двата шотландски отбора е с историческо значение. За разлика от повечето проблеми, които феновете на един или друг клуб биха имали помежду си, този път става въпрос не само за футбол, но и за религия и политика. Само за справка, феновете на Рейнджърс клонят към протестанти, а феновете на Селтик – към католици. Ако сте запознати с отношенията между двете религии, ще знаете също така, че сблъсъците между съответните отбори не са шега работа.

2055185

Челси

Хулиганството сред редиците на Челси се отличава с легендарни размери. Въпреки че днес инцидентите са намаляли значително, светът няма да забрави колко лошо е било положението през 80-е, когато клубният председател Кен Бейтс лобира за поставянето на електрическа ограда на стадиона "Стамфорд Бридж". За добро или лошо, предложението е било отказано. 

2055183

Футболен клуб "Цървена звезда"

В Източна Европа положението не е кой знае колко по-добро. Фенклубът на отбора дълго време е бил предвождан от Жѐлко Ражна̀тович - командир на паравоенното формирование "Тигри", чиято слава далеч не се ограничава до футбола, ами включва дори обвинения във военни престъпления в Хърватия и Босна и Херцеговина. Останалото ще оставим на въображението ви.

2055182

Фейенорд

Феновете на нидерландския футболен отбор не могат да бъдат спрени от някакви си болтчета, които придържат седалките към стадиона. През 2006 г. хулиганите плячкосват и унищожават частна собственост във френския град Нанси, след което, разярени от загубата на любимия им отбор, се заемат да замерят стюардите на терена със седалки.

2055184

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ