Организаторите на Diving Fest в Китен: Водолазът е спокоен човек

01.07.2014, 15:26

Накратко за юбилейния 5-ти водолазен фестивал и любовта към морето

   
 
Организаторите на Diving Fest в Китен: Водолазът е спокоен човек
Източник: Христо Узунов/ Div.bg

От 26 до 29 юни в Китен за 5-та поредна година се проведе единственият в България Diving Fest, който събира любителите на подводните спортове у нас под едни вълни, за да споделят заедно много приятни мигове с любимото си хоби. В рамките на 4-дневната програма на феста участниците имаха възможност да посетят потъналия край бреговете на Приморско кораб "Жак Фресине", да опитат гмуркане с ребидери със затворен цикъл на действие, да премерят сили в надбягването с плавници и още много вълнуващи преживявания. За да разбелем лесно ли се организира подобно събитие и какво представлява водолазното дело, решихме да ви срещнем с организаторите на феста Стоян Димитров и Митко Великов. Ето какво ни разказаха те.

Представете се.

1324551Христо Узунов/ Div.bg

Стоян Димитров: Казвам се Стоян Димитров и се занимавам с внос и търговия на водолазна екипировка.

1324555Христо Узунов/ Div.bg

Димитър Великов: Аз съм Димитър Великов и се занимавам с продажбата на въпросната водолазна екипировка (смее се).

Разкажете за водолазния фестивал, който организирате. От колко време и защо решихте да организирате подобно мероприятие в България?

Стоян Димитров: Идеята възникна преди пет години. Целта ни беше да покажем на хората, които не се гмуркат под вода, да видят какво се случва. Основната идея на водолазния фестивал е подводната фотография, чрез която участниците могат да покажат нещата, намиращи се под повърхността. В последствие обогатихме програмата с различни други занимания - състезания за харпунджии, надбягване с плавници, образователни лекции, гмуркания за начинаещи и гмуркания до интересни обекти...

1324557Христо Узунов/ Div.bg

Лесно ли се организира подобен фестивал?

Димитър Великов: Ами за нас не представлява трудност. За толкова години знаем какво и как трябва да направим. Проблемът е основно, че трябва да организираме много хора, за да се случат събитията. 

А първата година беше ли по-трудно?

Димитър Великов: Не, и първата година не беше трудно, разбира се, вложихме много усилия, но за нас беше много интересно да видим какво ще се получи. Оказа се, че има интерес и потенциал за организирането на такова събитие и оттогава нещата си вървят.

Можете ли да кажете, че благодарение на Diving Fest повече хора са се запознали с подводния спорт?

Стоян Димитров: Определено е така. Има хора, които посещават събитието от началото - те са твърдата ядка на фестивала, но всяка година се появяват и нови лица, което ни радва изключително много. 

1324553Христо Узунов/ Div.bg

Популярен ли е водолазният спорт у нас?

Димитър Великов: Ако визираме гмуркането с бутилки - да, достатъчно популярен е. Ако трябва да обобщим гмуркането просто като гмуркане, всеки човек е пробвал поне веднъж да се гмурка с маска, плавници и шнорхел. Хубавото на нашето море е, че има достатъчно добри условия за начинаещи. Достатъчно е да намерят каменисто място, половин метър дълбочина и с маската и шнорхела да гледат какво се случва там.

Тук отговорихте донякъде и на следващия ми въпрос - дали Черно море е едно добро море за гмуркане, макар да не притежава бистротата и богатия подводен живот на други по-популярни сред водолазите морета?

Димитър Великов: Можем да кажем, че и то си има своята красота.

А кои са най-любопитните ви места за гмуркане?

Стоян Димитров: Аз харесвам цялата брегова ивица на България, от Шабла до Резово. Интересни са потъналите кораби по крайбрежието, запазени отчасти или в целия си размер. Това е едно докосване до миналото, попадайки на такова място, се връщаш години назад. 

1324552Христо Узунов/ Div.bg

Какво ви запали по подводната дейност?

Стоян Димитров: Самото естество на работата, с която се занимаваме е такова, но за да започнем да се занимаваме, значи, че това ни е било интересно винаги. Морето винаги ни е привличало и превърнахме хобито си в професия. 

Какъв човек е водолазът?

Стоян Димитров: Спокоен.

Мъжете или жените са по-добри водолази?

Стоян Димитров: Трудно може да се постави граница. И двата пола се справят еднакво добре с предизвикателствата под вода. За мен няма разлика между мъже и жени, по-скоро зависи от психиката и нагласата. 

1324554Христо Узунов/ Div.bg

Разкажете за някое ваше дивашко преживяване под вода?

Димитър Великов: Ами сега се сещам за един случай, който колеги водолази споделиха с нас - при нощно гмуркане в Царево няколко водолаза плуват с фенерите си, видимостта е максимум 2 метра и изведнъж от мрака около тях лъчите на фенерите им осветяват потънала гола човешка фигура на дъното. Представете си ужаса, който са изпитали (смее се). В последствие се оказва, че става дума за кукла - манекен, изхвърлена заедно с много други в морето при провеждането на някакъв арт-фестивал.

DIV Блиц:

Давам...

Стоян Димитров: Душата си.

Димитър Великов: Сърцето си.

Искам...

Стоян Димитров: Повече море.

Димитър Великов: Свободно време.

Взимам...

Стоян Димитров: Хубавите моменти от живота.

Димитър Великов: Да, и аз приятните моменти.

1324549Христо Узунов/ Div.bg

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 2
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Stoyanka Damyanova | 17.09.2014 | 21:51
2 За scuba diving Давам -Всичко Искам - каквото дойде Взимам /подарява ми се/ -Живот и наслада
от Марчело Играча | 09.07.2014 | 15:04
1 Много ми харесва гмуркането , но не съм го правил от доста време
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ
Резултати | Архив
  • inews
  • fitwell
  • jenite
  • sporta