10-те най-необикновени училища в света

15.01.2015, 11:00

А си мислехте, че сте учили на странно място

   
 
10-те най-необикновени училища в света

Повечето ученици отиват рано на училище с раничка на гърба, като нямат търпение часовете им да свършат следобед, за да се впуснат в безспирни игри с прителите си. Да, ама не... някои деца нямат тази елементарна възможност. Някои училища явно не могат да се сдобият с черна дъска, чинове или дори сграда. Факт е, че на различни места по света не могат да се осигурят нормалните в представите ни условия за обучение, с които сме свикнали.

1. Основно пещерно училище в Донгжонг

1461035

Намира се в пещера до китайското село Мяо. Самото му име означава "В пещерата". Местонахождението му е в най-бедната провинция на страната. Вместо държавата да финансира изграждането на ново и модерно училище, общността е принудена да изгради това подобие на учебно заведение през 1984 г., в което започват да се обучават 186 ученици с 8 преподаватели. След 23 години обучение в пещерата властите я запечатват с мотива, че "Китай не е пещерна страна".

2. Лодките, ползвани за училища в Бангладеш

1461034

Наводненията в Бангладеш, средно два пъти в годината, оставят голяма част от населението без достъп до електричество, питейна вода и други належащи неща. Друг проблем, предизвикан от бедствията, е трудният достъп на децата до училищата. За да се справи с това затруднение, една организация с идеална цел предлага и по-късно реализира своята идея - построява училища, здравни центрове и жилищни къщи върху корабчета и лодки. В даден момент образователната система в Бангладеш се сдобива с над сто плаващи учебни заведения. Всяко от тях се задвижва със слънчева енергия, сдобива се с преносим компютър, достъп до интернет и малка библиотека. При наводнение плавателните съдове събират своите ученици от докове и брегове на реки и след това занятията започват. От създавнето им до сега през 2002 г. над 70 000 младежи са се възползвали от тази алтернативна услуга.

3. Училището във влак в Индия

Почти винаги, когато Индержит Кухарна се качва във влака, за да стигне до училището, в което работи, тя среща просещи деца. Според нея ще е много по-лесно и правилно да се създаде мобилно училище, в което деца без финансови възможности да се обучават. Това води до основаването на организацията Училище Ручика, като през 1985 г. се появява и първото училище, намиращо се във влак. За кратък период от време в подвижната класна стая се обучавт над 4000 деца. Разбирайки техните проблеми, организацията започва да се грижи за тях освен чрез знанията, които получават, и чрез раздаване на храна и лекарства за децата и техните бедни семейства.

4. Начално училище Або

1461033

По времето на Студената война в САЩ всички са притеснени от евентуални ядрени атаки. В този период президентът Кенеди обещава, че правителството ще изгради подземни публични и частни структури, които ще се погрижат за населението на страната при евентуална война. Артезия е град в Ню Мексико, който заради близостта си до вече бившата военна база Уолкър и рафинерията в покрайнините му, изгражда подземно начално училище. То разполага с три входа, които са защитени със стоманени врати, издържащи 800-тонов взрив. Оборудвано е с душове, а има и жилищна част, която при взрив може да осигури що-годе нормален живот за учениците за известен период от време. Освен това в него има генератор за ток, собствена вентилационна система, огромен запас от храна и вода и... морга. През 1995 г. правителството затваря училището под предтекст, че разходите за поддръжката му нарастват непрекъснато.

5. Начално училище Гулу

Гулу е малко по-известно китайско село, намиращо се в планинската провинция Съчуан. Единственият път, по който се достига до него е тесен и изпълнен със стръмни и опасни завои, проходи и разнебитени мостове. Училището е създадено в края на 80-те години и се е управлявало от учителя Шен Кижун. Когато той пристига в селото, старото училище е тотално разбито и е в окаяно състояние. Съгласувайки своите действия със селяните, всички дружно реконструират и обновяват учебното заведение, като забележете, добавят и тоалетни към него. От едно от най-западналите то бързо се превръща в пример за подражание, като дори се сдобива с модерно за времето си баскетболно игрище. Все пак учениците трябва да си имат едно наум, защото ако хвърлят топката не където трябва, ще я гонят по склоновете на планината.

6. Гимназия Харви Милк

Тя е кръстена на известния активист за правата на гейовете Харви Милк. Построено е, за да се грижи за нуждите на лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните, които не са приемани добре в обикновените училища. През 2003 г. гимназията е подложена на терор от страна на вандали, които остро се противопоставят на политиката на учебното заведение. В момента училището е подложено на нови изпитания, като се обсъжда спирането на неговото финансиране и евентуалното му закриване.

7. Трабахо Я

Днес в Испания проституцията е легална, като по улиците на иберийската държава има между 200 000 и 400 000 жрици на любовта. Във Валенсия се създава въпросното училище, като в превод името му означава "Работа сега". То се грижи да подобри знанията и да научи своите възпитаници на всички трикове на най-старата професия. Обучението на всяка група трае 1 седмица, като струва 100 евро на човек. Има няколко дисциплини, които най-общо могат да се обобщят като теория и практика. Учудващо или не, училището е подложено на съдебни искове, които имат за цел да го затворят, защото развращава обществото. За щастие на неговите основатели, то продължава да функционира с пълна сила.

8. Училището на бъдещето във Филаделфия

Открито е през 2006 г., като в него не се използват книги, а само и единствено компютри. Основното, на което се набляга, е добрата компютърна грамотност. Целта е да се изграждат личности, които да са подготвени за цифровизираното бъдеще, което ги очаква. Интересно е, че вместо да използва стандартното учебно време, гимназията пресъздава стандартната работна среда с работно време от 9 сутринта до 4 следобед.

9. Безплатното училище в Бруклин

Разделено е на две възрастови групи - от 4 до 11 години и от 11 до 18 години, като няма ясно изразен учебен план. Учениците могат да избират да учат каквото поискат, стига да са в съответната възрастова група. Ако не им се учи, чисто и просто могат да си подремнат или да поскитат наоколо. Все още не са въведени домашни работи и изпити под каквато и да е форма. Свободата в училището стига дотам, че часовете не се водят от преподаватели, а от ученици. Ролята на учителите е да ги наблюдават и контролират. Според директора на гимназията, всеки негов ученик трябва да може сам да избира какво и как да учи.

10. Училище за магьосници

1461036

По-голямата част от учениците в него се обучават онлайн. Със сигурност повечето от тях дори и не подозират, че то притежава сграда, която функционира като нормално, доколкото може да бъде нормално едно такова училище. Първоначално е разположено в Роузвил, Чикаго, а по-късно се мести в Салем, Масачузетс. Преместването му е наложително, тъй като много християнски организации критикуват неговата дейност и твърдят, че целта му е да обучава деца, които да се занимават с черна магия и да търсят контакти с Дявола. В Салем се оказва, че няма такива проблеми, тъй като голяма част от местното население е склонно да вярва и да изповядва магьоснически ритуали.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ