Съвети за оцеляване в опасни ситуации

28.07.2022, 15:00

Дано не се случва, но ето какво да правиш, ако ти се случи!

   
 
Съвети за оцеляване в опасни ситуации

Едва ли ти се случва често да изпаднеш в застрашаваща живота ситуация. Точно поради тази причина често не знаем как да реагираме, когато ние или някой около нас е в беда. Затова ние сме тук с няколко безценни съвета за оцеляване.

Ако видиш, че някой с мотоциклетна каска е претърпял инцидент, НЕ сваляй каската му по каквато и да е причина. Разхлаби лентата на брадичката, но остави шлема и изчакай парамедиците или лекарите да се справят с това. Не знаеш какво държи този шлем.

***

Ако куче водач дойде при теб, незабавно намери собственика му. Това може да е вик за помощ.

***

Ако паднеш във вода, не се паникьосвай. Не е нужно да можеш да плуваш; просто трябва да плаваш. Задръж дъха си и се оставете да изплуваш на повърхността. Ако някой се дави, той е способен да удави и теб в паниката си. Носи нещо със себе си като плувка, въже, кърпа и го използвай, за да можеш да издърпаш човека вътре.

***

Не изваждай нож, стъкло или друг предмет от дълбока рана. Вероятно е да задържат потока на кръв от артерия и ако ги извадиш кръвта ще потече по-силно. Приложи натиск около предмета, за да забавиш кървенето, докато лекарите поемат щафетата.

***

Ако някога се изгубиш, първото нещо, което трябва да направиш, е да спреш да се движиш. Седни, спри да се страхуваш и помисли. Ако се поддадеш на паниката, можеш много сериозно д се прецакаш и никаква помощ да не успее да стигне до теб.

Запомни тези правила:

Гладът ще те убие след три седмици.

Жаждата ще те убие след три дни.

Студът ще те убие за три часа.

Липсата на кислород ще те убие след три минути.

Паниката ще те убие за три секунди.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ