В Китай създадоха AI шлем, четяш мисли, в борбата си с гледчите на порно

21.07.2022, 10:00

Оставете хората на мира...

   
 
В Китай създадоха AI шлем, четяш мисли, в борбата си с гледчите на порно

Kитайски учени са създадоха изкуствен интелигентен шлем, който чете мисли. Той издава алармен сигнал, когато потребителят гледа порнографски материали и изображения.

Гледането на порно е забранено в Китай и учените смятат, че устройството може да се използва като контрол върху съдържанието.

Xu Jianjun, директор на отдела по електротехника в Пекинския университет Jiaotong, публикува резултатите от своите открития в Journal of Electronic Measurement and Instrumentation. Той нарече прототипа устройство "за откриване на лоша информация".

Изследователите твърдят, че са тествали AI порно шлема върху 15 мъже студенти. Те посочват, че резултатите от устрйствто са със 80% точност. То може да филтрира и други сигнали, които биха могли да задействат мозъчни вълни, когато хората изпитват емоции, които не са свързани с излагането на порнография.

Китайското правителство продължава своите репресии срещу порнографията чрез разполагане на цензора, известна като "оценители на порнографията" (jian huang shi), чрез претърсване на социалните мрежи. Тъй като порнографията е незаконна в Китай, изследователите са имали затруднения при намирането на достатъчно материал, който да се използва, за да се обучи устройството. Явните изображения, които изследователите успяли да получат, трябвало да бъдат редактирани и цензурирани, за да се избегне нарушаване на закона.

През 2018 г. беше съобщено, че китайските власти са предложили на своите граждани награди от 86 000 долара за донос на техни съграждани, за които се подозира, че гледат порнографски материали.

Някои експерти обаче смятат, е използването на подобно устройство може да бъде неетично. Някои фабрики в Китай използват устройства за наблюдение на мозъка или роботи, с които наблюдават вниманието и емоциите на работниците, за да подобрят производителността и да намалят инцидентите на работното място. Въпреки това няма закон, който да позволява използването на такива устройства и информацията, която могат да събират.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ