Скачай в кабриолета... и да си лягаме

17.10.2011, 13:04

   
 
Скачай в кабриолета... и да си лягаме

Всички знаем, че мадамите си падат по кабриолети, а мъжете си падат по секса с готини мадами. Това, което не знаехме обаче е че още през далечната 1969 г., един иновативен индустриален дизайнер, който очевидно си е падал и по двете, е създал легло-кабриолет. Това е едно изобретение, което със сигурност би повлияло положително на сексуалните авантюри на всеки мъж, но което, за съжаление, така и не влиза в серийно производство.

Авторът на тази брилянтна идея, разбира се, е италианец и е един от най-влиятелните продуктови дизайнери в историята на дизайна. Името му е Джо Коломбо, но съвсем не става въпрос за мафиотския бос на фамилията Коломбо, свързан с италианската Cosa Nostra, който носи същото име.

Леглото-кабриолет на Джо Коломбо е една материализирана нестандартна концепция, отразяваща неговите ранни дизайнерски търсения в областта на не-мебелите (non-furniture) и революционизирането на интериорното пространство. Дизайнерът създава леглото–кабриолет за собствения си апартамент, като част от идеята да го превърне в мултифункционално обитаемо пространство.

Жълтият гюрук, може да бъде затворен напълно, досущ като този на всеки класически кабриолет от онова време, като по този начин осигури на обитателя му една комфортна и напълно интимна обстановка за сън, релакс и пр. Леглото разполага с табло за управление, вентилатор, запалка, радио и телефон, а откъм гърба и с огледало - общо взето всичко, от което един мъж има нужда изправен пред предизвикателството на голото, или полуголото, което скоро ще бъде голо, женско тяло.


Колкото до Коломбо, той завършва образованието си в Милано, първо учи изящни изкуства в Академията за изящни изкуства, а след това - архитектура в Политехническия университет. Като художник и скулптор, той се увлича по абстрактния импресионизъм. През 1959 г. поема семейната фирма, която произвежда електроуреди и започва да експериментира с нови футуристични конструкции и производствени технологии. Дизайнерът е автор на редица иновативни дизайнерски концепции с подчертан мъжки почерк, сред които фотьойлът "Elda", столът "Universale" и лампата "Alogena", която за пръв път внася халогенното осветление в жилищното пространство. Отличават се и мини-мултифункционалната кухня "Boffi", чашата "Smoke glass", благодарение на която можеш да държиш с една ръка и чашата, и цигарата си (едно изключително хрумване, според мен), както и популярният комплект за хранене, който и до днес се използва в самолетите от компания Alitalia.
 Скачай в кабриолета... и да си лягаме
   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ