Над 60% от мъжете у нас изпитват трудност да признаят, че имат нужда от помощ в грижата за психиката си

06.11.2023, 12:00

Олимпийска легенда, журналист, поет, актьор, художник и двама музиканти говорят за страховете и слабостите си в месеца на мъжкото здраве в Сердика Център в София

   
 
Над 60% от мъжете у нас изпитват трудност да признаят, че имат нужда от помощ в грижата за психиката си

Срамежливост, старост, смелост да бъдеш себе си, тъга, сила да продължиш, страх от разочарованието - това са само част от темите, по които говорят седем популярни българи в проекта "Чуй гласа ми", който гостува на столичен мол от 6 до 12 ноември. Журналистът Георги Тошев, поетът Илиян Любомиров, рапърът Матю Стоянов – Жлъч, музикантът Свилен Ноев от Остава, актьорът Христо Мутафчиев, олимпийският шампион Йордан Йовчев и художникът Станислав Трифонов – Nasimo застават пред обектива на фотографа Павел Червенков, за да докажат, че мъжете са силни и тогава, когато се осмелят да покажат слабост.

Гостите на изложбата ще могат да застанат "очи в очи" с техни портрети, а чрез QR код да чуят емоционалната уязвимост на съответния човек. С този проект организаторите от фондация ЕMPROVE целят да се нормализира търсенето на подкрепа и грижата за душата сред мъжете, като ги подтикне да говорят открито по темата.

2383767

Локацията дава възможност на всеки от посетителите на изложбата да се включи в нея като разкаже своята лична история. Така в проекта ще могат да участват повече мъже, а темата за грижата за менталното им здраве ще достигне до повече хора.

На 22 ноември предстои и премиерата на втората част на изложбата, която ще представи лицата, гласовете и историите на още 10 публични личности.   

"Данните от наши проучвания сочат, че 82% от мъжете у нас знаят какво им тежи и могат да го назоват, а над 60% не са сигурни или напълно изпитват трудност да признаят, че имат нужда от помощ - затова е задача на цялото ни общество да счупим стигмата над грижата за мъжкото психично здраве и да нормализираме разговорите по тази тема”, смята основателката на фондация Emprove и основен двигател на проекта Олга Минева. 

Изложбата гостува по покана на Сердика център във връзка с кампанията "Мъжете на Сердика". Тази година фокус на проекта е борбата с установени стереотипи - всеки от участниците в събитието ще може буквално да счупи най-популярните от тях. Събитието ще продължи всеки ден между 12:00 и 20:00 часа от 10 до 12 ноември. Входът е свободен.


 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ