Как да разпознаем признаците на биполярно разстройство?

24.10.2022, 18:00

Не е лесно!

   
 
Как да разпознаем признаците на биполярно разстройство?

Напоследък все повече се гвори за психичното здраве и това ни помага да си дадем сметка колко пренебрегвано е всъщност то. Много хора страдат без дори да са наясно какво се случва с тях, а други стават жертви на подигравки само, защото са различни.

Наскоро, състояния като биполярното разстойство набраха още по-силна популярност заради хитовия сериал за серийния убиец Джефри Дамър. Но тъй като психичните разстройства не са нещо, което трябва да се романтизира е време да разгледаме нещата от сериозната им гледна точка.

Всички ние изпитваме емоции от време на време, особено в стресови ситуации. Но за някои хора е изстинска борба да ги регулират - толкова много, че настроението им може да се промени за част от секундата. Това води до импулсивно поведение и често тези хора имат проблеми в отношенията с околните.

Ако това поведение ви звучи познато, то веряотно вие или някой от вашите познати страда от гранично разстройство на личността или биполярно разстройство (BPD).

BPD е психично състояние, при което саморегулирането на емоциите е трудно. Хората изпитват интензивни емоции, за продължителни периоди от време и за тях е по-трудно да се върнат към стабилно изходно ниво след провкиращо събитие.

За хората, страдащи от разстройството е предизвикателство да реагират на ситуации по спокоен начин. Това може да доведе до импулсивност, нестабилни взаимоотношения и понякога самонараняване.

Отношенията, в които влизат тези хора са хаотични и нестабилни, защотот те внезапно и драматично променят възгледите си за другите. Ако един ден те боготворят, на другия могат да те мразят с цялото си сърце.

Ето кои са признаците, по които да разпознаете човек с биполярно разстройство:

Според Диагностичния и статистически наръчник за психични разстройства (DSM), признаците на BPD включват:

Nестабилни или променящи се взаимоотношения - които се редуват между идеализиране и обезценяване на някого

Страх от изоставяне

Нестабилна представа за себе си

Борба се с идентичността или чувството за себе си

Импулсивно или самоувреждащо поведение - като прекомерно харчене, злоупотреба с вещества, безразсъдно шофиране или опасен секс

Самонараняване, включително суицидни заплахи или опити

Промени в настроението - периоди на силна тревожност, депресивни настроения или раздразнителност, които продължават часове или дни

Постоянно чувство на безполезност или тъга

Неуместен, интензивен или неконтролируем гняв - това понякога е последвано от срам или чувство за вина

Параноя или невъзможност за разбиране за реалността, причинени от стрес

Постоянни чувства на скука, празнота или неудовлетвореност

Дисоциативни чувства, при които някой се откъсва от своите мисли или чувство за идентичност

Как се живее с човек с това заболявне?

Връзките не са трудни само за хората с BPD. Състоянието засяга всички около тях. За хората, които не страдат от това разстройство е много трудно да разберат резките реакции на болните. Поставянето на граници е подход, който може да помогне, защото те създават структура. Потърсете специалист по психично здраве. Това ще ви научи как да се справяте с връзката си и как най-добре да продължите напред.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ