Костюмът с различното, хип значение  13 Виж всички снимки

07.09.2011, 11:37

   
 

Какво ни очаква тази есен и зима в моден аспект?

Този сезон онази скучна класика, затворена в сако и панталон, излиза от обичайните си рамки, за да даде път на по-свежата и по-младежка визия. Представата ви за изтънчен градски костюм, с който да крачите смело из улиците и с който наперено да посрещате поредния работен ден, ще се промени значително и новата ще ви изненада приятно.

На първо място идва кафявият костюм. Сигурна съм, че в момента, в който прочетохте кафяв костюм и съзнанието ви извика асоциация с мъже от миналото, работническа класа и много, много остарял аромат на комунистическо ежедневие. Бързам да ви успокоя обаче, че кафявият костюм днес няма нищо общо с твърдия, вълнен костюм на дядо ви. С днешна дата текстилното производство има много повече възможности и радва потребителите с много по-голямо разнообразие в сравнение с това от комунизма. Ако тогава всяка тъкан е била кът, точно както са се произвеждали само полу-проводници, вместо цели проводници, то днес, загърбвайки препратката към г-н Живков и спомена за миналия век, е крайно време да погледнем нещата такива каквито са – лъскави, разнообразни и даващи свобода на личността.

Кафявите тонове са изключително разнообразни, но този, който допълва летния ви загар и напомня за приятния аромат на капучино и млечен шоколад, е този, който търсим и който се настани на подиума. Като негова разновидност можете да разгледате и най-светлия вариант в пясъчно кавефникав цвят или такъв, напомнящ на камила.

Абсолютно свободни сте да пробвате всякакви варианти и не се притеснявайте да изглеждате лъскав. Материите са модерни и леки и със сигурност ще ви хареса докосването на плат, който няма нищо общо с "нежността" на дядовия костюм.

На второ място е туидът, с който обстойно ви запознах преди броени дни. Ето, това беше скритата цел да го направя. Този сезон обаче, за разлика от предишните, туидът е засегнат масово в колекциите на много от дизайнерите великани. Класиката е освежена не само с по-лека текстура, но и с цветове и десени. Дизайнерите са преобърнали остарялата и изтъркана вече "рибена кост" (един от класическите десени в туида)и вече познатия ни г-н Донегал, като средството, което са използвали, за да преведат шотландската и ирландската легенди на наш език и за наши дни, е кройката - широки рамене, тесен ханш и стеснени крачоли.

По подиумите през февруари видяхме костюми от туид, които противно на очакването ни, изглеждаха супер стилно и ни дадоха да разберем, че и облечен от глава до пети в туид, пак можеш да изглеждаш елегантно. Вълнената текстура на плата добавя доза наеженост и от километри подсказва на хората с какъв човек ще си имат работа и до колко е готов да отстоява своето, т.е. докрай.

От GQ успяха да свалят бремето на туида, като елемент от миналото, и го изпратиха в бъдещето с една наистина добра фотосесия с още по-добър стайлинг. Точно тази фотосесия ще ви помогне да разберете за какво говоря. Само забележете ризите и чорапите, с които актьорът Джеймс Марсден е облечен.Причината за употребата на силни и ярки цветове е тази – туидът има супер сили и е способен да накара хората да виждат само него, затова са необходими един, два акцента, които да балансират нещата.

Един съвет от нас – ако ще си купувате костюм от туид, то вземете такъв от три части (като този на Gant). Всяка една част от него ще се превърне във ваш верен приятел за студените месеци и то не само тази година. Сакото винаги можете да комбинирате с деним, елека с риза и елегантен панталон в сходен цвят, а панталона да облечете с бяла риза и фин пуловер или с една от модерните този сезон цветни жилетки.

На трето място застава карето. Фините перпендикулярно пресичащи се линии тотално изместиха досадните и вече скучни райета в костюмите. От Canali и Zegna отдавна се опитват да наложат този десен като тренд, но този сезон с помощта на Gucci, Hermes, Simon Spurr и други гиганти карето вече е факт като тенденция.

За разлика от повечето карета, това не е толкова агресивно откъм цветова гама. То просто допълва основата, в която дизайнерите главно наблегнаха на сивото и маслинено зеленото. Елегантното прокрадване на квадратната мрежа в каки и кафяво превръща всеки костюм в модерно творение на модната индустрия и кара притежателя си да изглежда като изтънчен джентълмен от XXI век.

Обърнахме внимание и на двуредното закопчаване, което силно измести едното копче от миналата година като тренд. Саката сега се закопчават с два реда копчета, точно както есенния ви тренч, и именно тази им нова функция им придава особена градска динамичност.

Другият важен елемент от "униформата" за работния ден този сезон е панталонът или по-точно подгъвът му. Не се сещам скоро да е имало толкова силен сезон за маншетите на панталона, колкото есенно-зимния за 2011/2012г. Тази зима панталоните освен, че са със слим кройка и стеснен крачол, те са задължително подгънати. Кои със специално изработен маншет и кои просто с подвит подгъв, новите панталони са тук и без да усетите ще станат част от гардероба ви. Причината е една – тежестта на маншета/подгъва подчертава глезена, изпъва крачола и кара панталона да стои така, както трябва да стои. Една допълнителна и уместна доза денди-зъм.

Ето тук идват чорапите. Още в началото ни направи впечатление, но го пазех за десерт, защото не е лесно да преглътнеш вълната от цветни чорапи, с която ни заляха дизайнерите през февруари. Измина половин година, в която да обмисля как да ви го кажа, но се надявам, че няма да ви трябва и на вас една година, за да приведете тренда в ежедневието си.

Май е време да разгледате ризите, пуловерите и жилетките си, ако няма достатъчно цвят – набавете си, и да тръгнете на лов за чорапи в сходни цветове и подходящи десени. Сега повече от всякога имате зелена светлина за всички цветни желания, които сте имали някога, защото както в спортното така и в ежедневното и официалното облекло се е настанил стилът от 60-те и най-нагло и без грам срам слезе от подиума и влезе в магазините. И сега повече от всякога чорапите играят значителна роля на аксесоар. Те вече не са само онази пренебрегвана част от бельото, а сериозен конкурент на вратовръзката, шапката и часовника. Всичко това благодарение на подгъва на крачолите и разбира се, благодарение на дизайнерите – майстори на стила.

 

 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ