Една друга Седмица на модата  14 Виж всички снимки

08.02.2012, 13:05

   
 

Забелязахме няколко интересни тенденции по време на Седмицата на модата в Стокхолм. Това сигурно ви прозвуча малко странно, защото Стокхолм в общите ни представи е всичко друго, но не и модна столица. Всъщност по-запознатите модни глави знаят, че шведската столица е горещото място, където скандинавският стил намира най-широкия прозорец към света, през който да се покаже.

Именно с въпросния скандинавски стил - минимализъм, семплост и подбрани материи, ще ви занимаем сега. Без да ви отегчаваме излишно ще ви покажем какво видяхме от шведската Седмица на модата. Обобщено звучи така: по-меки силуети, пуловери с много текстура, капитонирани якета, панталони със скъсена дължина и цветни акценти. И макар че присъствието на мъжки модели по време на ревютата беше оскъдно в сравнение с женските (и в сравнение с изобилието, което видяхме в Париж и Милано), утвърдените шведски имена като J.Lindeberg и Cheap Monday, както и новоизгряващите таланти Уби Сънт и Жосефин Стрид, показаха неща, които си заслужават да бъдат видяни.

Силуетът

Дизайнерите от Стокхолм замениха резките и твърди линии на класическото конструиране с по-меки и закръглени форми за създаването на по-изразено плавни силуети. По този начин материите падат свободно и създават една особена елегантност.

Играта с текстури

Дизайнерите пропуснаха цветните принтове в полза на текстурата, като заиграха окото чрез съпоставката на различни обеми и технически изпълнения. Мислете за пухкави, обемни райета, различни плетки с интересен ефект, като вафлички например (ох, огладняваме така, но едва ли бихме изяли пуловера си), плюс поло яки, които да пазят гърлото ни от ужасните студове – дизайнерите май предварително са си взели поука от тази люта зима.

Напластяването

Обърнахме сериозно внимание на напластяването преди време и по този начин ви подготвихме за това, което сега ще видите като предложение от дизайнерите на Швеция (изпреварихме ги). Ризи, пуловери, дънкови якета, палта, панталони, ботуши... всичко в едно.

Капитонирането

Това е термин, който обобщава всички онези якета от шушлякови материи и промазки с ватирано или пухено съдържание и с хиляди декоративни лицеви шевове в различни форми. Именно тези якета, известни с термо качествата си, ще бъдат на мода през следващия сезон. Е, поне според шведските модни дизайнери. В едно сме сигурни – мъжете в Стокхолм със сигурност ще ги носят.

Цветни акценти

Цветовете на есента, които добре ви описахме миналата година, ще се запазят и за предстоящия есенно-зимен сезон, като дизайнерите в Стокхолм наблегнаха главно на топлото жълто, което най-вероятно трябва да компенсира липсата на слънце.

Скъсените панталони

Това не си го обясняваме много, защото ако модните гении на Скандинавия са решили да ни подготвят за следващата люта зима (и то още преди да е приключила тази, за да запазим спомена), то няма много смисъл в това да режат от дължината на панталоните. И това, че ви показваме скъсените панталони като тенденция от Седмицата на модата в Стокхолм, не означава, че сме съгласни и още по-малко, че ви караме да приложите тренда.

Ние бяхме дотук. Приятно гледане на снимки – в галерията ни, разбира се!

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ