Всичко, което трябва да знаете за парфюмите

24.04.2021, 10:00

Особено, ако искате да подарите на половинката си :)

   
 
Всичко, което трябва да знаете за парфюмите

Парфюмът е неразделна част от ежедневието ни. Където и да сме - на работа, в градския транспорт, във фитнеса или парка, винаги ще се намери някой, който да ни накара да се обърнем след него или по-точно след вълшебната следа, оставена от ароматния му почерк. Лекият дъх стимулира сетивата и успокоява, създава чувство за щастие, докато прекалено силният и натрапчив мирис може да причини главоболие и непоносимост. 

Парфюмни семейства

Основните парфюмни семейства са: фужерни, цитрусови, шипрови и ориенталски. Всяко от тях се дели на подгрупи. В дамските аромати преобладават флоралните тонове - роза, теменужка, гардения, жасмин, в мъжките доминират фужерните - дъбов мъх, папрат, бергамот, ветивер, кедър, билки и пр. Парфюмите са различни в зависимост от интензивната концентрация на маслото в тях.

Най-масовите парфюмни продукти

Perfume - най-интензивният аромат. Съдържа 15% - 25% парфюмно масло, смесено с алкохол.

Eau de Parfum - смес в съотношение парфюмно масло 8% - 15% и алкохол. 

Eau de Toilette - ароматна вода с 4% - 10% парфюмно масло. Компилация от ароматизирани масла, алкохол и малко вода..

Eau de cologne - микс, по-бюджетен вариант на парфюма, тук парфюмното масло е едва 2% - 5%, останалата част е етанол.

Що е то топ нотки, сърце и база

Всеки парфюмен представител се състои от ароматна пирамида.

  • Връхни нотки - задават началната миризма на аромата, след като установи контакт с кожата. Имат по-летлив аромат и се изпаряват до половин час след напръскване;

  • Средните нотки ​​- "сърце" - правят прехода между встъпителното ухание и финала. Представени са от флорални, шипрови и др. нотки; 

  • База - най-дълготрайната миризма. Фиксира цялата консистенция и предотвратява изпарението на по-леките съставки. Традиционно включва: дървесни нотки, ванилия, дъбов мъх, мускус.

Можем да открием парфюми на всеки ъгъл, но гаранцията за тяхната оригиналност ще е под съмнение. Никога не се купуват парфюми от улични търговци. За да сме сигурни в качеството и автентичността, даваме кредит на доверие само на изпробвани лично от нас или от приятели места за продажба. Ако искате да посрещнете новия сезон с нещо изискано и модерно или да направите стилен подарък на свой близък, разгледайте нашите ароматни предложения тук: https://makeup.bg/categorys/3/.

Препоръки за правилна и дълготрайна употреба

  • Срокът на годност на парфюма започва да тече в мига на отварянето му. Шишенцето се съхранява на проветриво място, скрито от пряка слънчева светлина. Парфюмът не се държи в хладилник, това ще доведе до отделянето на кристалите в сместа. При съхранение на висока температура, основният разтвор се окислява и годността тече по-бързо.

  • За да задържим мириса на парфюма по-дълго, желателно е да го напръскаме върху кожата след вземане на душ или вана, преди обличане. Ако нанасяме хидратиращ лосион за тяло, той трябва да е без мирис.

  • Парфюмът се пръска на места, където температура е по-висока: китки, сгъвките на лактите, зад ушите, зад коленете и т.н. 

  • Напръскване на парфюм върху китките и триенето им една в друга няма да удължи аромата, напротив, може да предизвика увреждане на кожата.

  • Нанасяне директно върху дрехите не е желателно, има вероятност от поява на петна, които не се перат.

  • Никога не се пръска парфюм след епилация. Кожата е чувствителна и може да се раздразни. 

  • Хората, които стоят дълги часове пред монитор на компютър или пред микроскоп трябва много да внимават когато използват през деня парфюм, тъй като очите работят без да мигат и се изсушават, а химическите вещества, които се отделят при изпаряването на миризмата могат да ги подразнят.

  • Не излагайте на слънце кожата, напръскана с парфюм. Директното слънце може да причини образуване на пигментация, алергия или дерматит.

  • Избягвайте пръскане на парфюм върху косата. Алкохолът ще я изсуши и увреди. При напръскване на четката за разресване или гребена, алкохолът ще отлети и когато разрешем косата, тя ще запечата само нежността на мириса.

  • Ако сме поканени на важна среща - трябва да се пръскаме с парфюм най-малко половин час преди това, за да се освободят топ нотките, които са доста интензивни - щом пристигнем, ще ухаем наистина нежно и завладяващо. Парфюмирането секунди преди събитието е грешка. Натрапчивата миризма ще отклони вниманието на събеседника от нас, дори би могла да го настрои негативно.

 

 

   
 
ЕТИКЕТИ
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ