O, къща! О, живот!  13 Виж всички снимки

13.12.2011, 15:03

   
 

Стилният джентълмен има нужда не само от стилен автомобил, но и от стилен дом. Поне така смятат повечето хора по света.

Далеч сме от мисълта да ви караме да хвърляте безбожна сума пари за нов автомобил или за ново жилище, но нищо не ни пречи да споделим с вас впечатленията си от света на дизайна и да вдъхновим творческата ви мисъл в насока по-добър начин на живот. Като ценители на добрите дизайнерски решения, сега ще ви покажем една къща, недалеч от Цюрих, чийто дизайн може да ви даде цял чувал идеи за собствения ви дом, а защо не и офис, заведение, вила...

Добрите решения в дизайна се вземат на базата на много наблюдения, лично отношение към видяното и хитро прилагане на изведената, финална идея. Така е постъпил и архитектът Филипе Стеби, който е пренесъл семплия швейцарски дизайн на брега на езерото Люцерн, като го комбинирал с идеята за венецианското "палацо" и тропическия модернизъм. Резултатът е впечатляваща къща, която носи името O House. Била е поръчана от анонимен колекционер главно на Ferrari-та и всъщност единствената яснота, която дал на Филипе относно архитектурата на къщата, била да има гараж за всичките му автомобили. Дори не бил наясно дали иска открит или закрит басейн, затова архитектът решил да комбинира и двете по уникален начин – половината басен е вън, а останалата половина се "затваря" с помощта на специална подвижна стена от стъкло.

Но не това е най-впечатляващото в O House, а фасадата, която е една от главните причини къщата да носи това име. Вдъхновена е от емблематичното швейцарско сирене, като бетонното "лице" на жилищната сграда е перфорирано симетрично. Огромните кръгли отвори мистериозно разкриват интериорното пространство още с пристигането пред къщата.

Зад нея се открива прекрасна гледка към езерото Люцерн. Тук е моментът да споменем, че задната фасада е по-разчупена от предната и перфорациите са с по-малък размер.

Интериорът е решен в синхрон с белия екстериор, като семплите мебели не натрапват присъствието си по никакъв начин. Дори от снимките можем да усетим спокойствието, неангажиращият характер на цялото интериорно пространство и концепцията за качествена почивка.

Запознайте се с архитектурното творение на Филипе Стеби в галерията ни и ще се съгласите, че е объркал името на къщата – трябва да е Oooh, House!

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ