Установиха, че меметата и имейлите с отговор до всички вредят на климата

14.08.2024, 14:00

Как ще живеем без мемета!

   
 
Установиха, че меметата и имейлите с отговор до всички вредят на климата
Източник: Canva

Изследвания установиха, че по-голямата част от данните, съхранявани в облака, са "тъмни данни", което означава, че се използват веднъж и след това никога не се посещават отново. Това означава, че всички мемета и вицове, които обичаме да споделяме с приятели и семейство, са някъде там, седят в център за данни и изразходват енергия. До 2030 г. National Grid предвижда, че центровете за данни ще представляват малко под 6% от общото потребление на електроенергия в Обединеното кралство, така че справянето с ненужните данни е важна част от справянето с климатичната криза.

Иън Ходжкинсън, професор по стратегия в университета Лафборо, изучава влиянието на тези тъмни данни върху климата и как може да бъде намалено.

"Наистина започнах преди няколко години, беше да се опитам да разбера отрицателното въздействие върху околната среда, което цифровите данни могат да имат. И в началото може да е доста лесен въпрос за отговор, но се оказва, че всъщност е много по-сложен. Но несъмнено данните имат отрицателно въздействие върху околната среда", казва той пред The ​​Guardian.

Той откри, че 68% от данните, използвани от компаниите, никога не се използват отново и смята, че личните данни разказват същата история.

"Ако помислим за хората и обществото по-широко, това, което открихме, е, че мнозина все още приемат, че данните са въглеродно неутрални, но всяка част от данните, независимо дали е изображение, независимо дали е публикация в Instagram, каквото и да е, има въглероден отпечатък прикрепен към него. Така че, когато съхраняваме неща в облака, мислим за белия пухкав облак, но реалността е, че тези центрове за данни са невероятно горещи, невероятно шумни, те консумират голямо количество енергия", продължава той.

Облачните оператори и технологичните компании имат финансов стимул да спрат хората да изтриват нежелани данни, тъй като колкото повече данни се съхраняват, толкова повече хората плащат, за да използват техните системи.

Стъпките, които можем да предприемем, за да намалим въглеродния си отпечатък, включват избягване на "ужасния бутон "отговори на всички".

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ