Тънко ама "тънко"  12 Виж всички снимки

18.10.2011, 11:50

   
 

Или на прост български език - тънък и ултрапреносим лаптоп за малко пари. След Apple MackBook Air и Samsung Series 9 подобно словосъчетание звучи не особено правдоподобно, но според Acer именно това е идеята зад техния нов продукт - Acer Aspire S3. Машината влиза в категорията "ultrabook", която от скоро се използва, за да опише ново поколение лаптопи, които са направени, за да са тънки, леки, мощни и достъпни като цена.

Доколко от Acer обаче покриват тези изисквания? Един бърз поглед върху техническите и физическите параметри на Aspire S3 ме кара да смятам, че тайванската компания се е справила със задачата, ако не на 100%, то много близо до тях.

В лицето на S3 имаме един 13,3-инчов лаптоп, който тежи с няколко грама (буквално разликата е не повече от 3 грама) повече от MacBook Air. Разбира се, това зависи от конфигурацията на лаптопа на Acer, тъй като производителят позволява да изберете класически хард-диск вместо характерните за ултрапреносимите компютри SSD флаш дискове. S3 обаче е по-тънък, по-къс и въобще една идея по-малък от именития си съперник.

От гледна точка на мощността, Aspire S3 разполага с второто поколение чипове на Intel - Core i5 процесор с тактова честота от 1,6GHz. Към това добавяме 4GB оперативна памет DDR3-1333 SDRAM и (за някои конфигурации) видео ускорител със 128 MB собствена памет. Това са доста прилични характеристики за лаптоп с подобни размери. Трудно е да се определи без реален тест до каква степен всички тези "вътрешности" ще допринесат за едно бързо и безпроблемно функциониране на S3. Определено при вариантите на този лаптоп, които разчитат на класически HDD хард-диск, ще има леко забавяне и понижаване на производителността, но при конфигурациите с SSD устройства - скоростта едва ли ще е проблем.

Тук трябва да отбележа, че всеки модел от серията S3 разполага с 1GB SSD памет под формата на PCI Express карта, която е прикачена към дъното. Тази допълнителна памет помага на компютъра да кешира ключовите процеси на операционната система и по-този начин позволява бързо възстановяване.

Едно от задължителните неща, които трябва да отбележа относно S3 е, може би батерията. Тук лично аз останах приятно изненадан. Очаквах, че именно в този аспект Acer ще се издънят, но изглежда нещата въобще не са така. От компанията гарантират живот на батерията до седем часа (за модификациите с SSD памет) и 50 дни в режим Sleep.

За финал, идва коментар на цената. Най-основният модел на Acer Aspire S3 дебютира в САЩ за сумата от 899 долара, което е доста по-ниско от 1299 "зелени", колкото е цената на най-евтиния MacBook Air. Разбира се, разликите са значителни, тъй като най-евтината конфигурация на Acer идва с класически хард-диск, по-слаб процесор и по-малко памет за графичния ускорител.

Все още на пазара е налична само една версия на Aspire S3 и то само в САЩ, но съвсем скоро моделът ще стигне Европа и съответно България. Дотогава ще имаме много повече информация за производителността и възможностите на този първи по рода си ultrabook. На хартия, изглежда Acer са се справили доста добре със задачата да създадат лек, сравнително мощен компютър, който да се продава на разумна цена. До истинския ни допир с Aspire S3 обаче има време и тогава ще можем да дадем някакви оценки на този лаптоп от ново поколение, засега единственото, което можем да направим, е да аплодираме Acer за идеята и да им стискаме палци тя да се окаже успешна.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ