Таблет или телефон за ежедневно браузване?

26.09.2019, 14:40

Какво да изберете?

   
 
Таблет или телефон за ежедневно браузване?

Лаптопът е твърде голям, за да го носиш навсякъде със себе си, ако искаш да браузваш навън в свободното си време. Телефонът в повечето случаи е с неудобно малък екран, например за по-сложни приложения. Остава и въпросът с производителността на отделните устройства.

И тук се появява таблетът, който е достатъчно компактен, за да се носи в джоб, достатъчно производителен дори за тежки офис приложения и с достатъчно голям екран дори за по-взискателни игри.

2185018
source: Unsplash.com

Производителност или голям екран?

Производителността няма пряка връзка с големината на екрана, но защо ви е голям екран, ако ви липсва производителност.

За да ползвате някой популярен сайт за забавления като онлайн казино JackpotCity България не ви е необходима много оперативна памет, но пък по-големият екран е удобство. Ако пък играеш онлайн игри в браузъра си, ти е необходима и достатъчно производителност и голям екран, защото иначе удоволствието се губи.

Производителите на смартфони вече предлагат модели с достатъчно големи екрани. Apple например имат iPhone 11 Pro Max, който е с диагонал на екрана от 6.5 инча (16.5 см). Моделът Galaxy Note 10 Plus на Samsung има диагонал от 6.8 инча, което прави впечатляващите 17 сантиметра.

Това обаче са устройства, замислени като телефони с голям екран – те не са компютри с малък екран, каквито са таблетите. Именно затова таблетите в момента предлагат по-добро съотношение на производителност и големина на екрана в сравнение със смартфоните.

Цената има значение

Очевидно е, че лаптоп с добра производителност и характеристики на графичната карта и дисплея е най-скъп, ако го сравним със среден клас таблет или смартфон. Когато избирате устройство, което да ползвате за всекидневен достъп до Интернет извън дома и офиса, очевидно ще избирате между телефон с голям екран и таблет. Цените на двата типа устройства обаче показват интересни тенденции.

Споменатите модели на Apple и Samsung се движат в диапазони над 1000 долара или евро – в България цените на тези телефони варират между 1500 лв. и 2400 лв. Очевидно е, че това не са апарати за всеки джоб, а и техническите им характеристики отстъпват на тези на много таблети от среден клас и нагоре.

На цена от около 500 лв. до 800 лв. може да намерите таблети с 10-инчов екран (около 25 см) и RAM памет от 3-4 мегабайта, което осигурява достатъчно производителност и то на голям екран. Всъщност, характеристиките на тези таблети са напълно задоволителни за нуждите на средния потребител, който няма нужда да копае криптовалути на таблета си.

Какво да избереш

Ако искате само да проверявате новини онлайн и да чатите с приятели, то един среден клас телефон предлага повече от достатъчно като екран и производителност. Ако искате да браузвате сериозно и да ползвате сериозни програми или най-новите игри, то очевидно трябва да заложите на подходящ таблет.

На първо място, разликата в големината на двата типа устройства е незначителна, когато става въпрос за носене в джоб или раница, но същата тази разлика в диагонала на екрана води до напълно различно усещане при браузване на телефона и таблета.

Също така имайте предвид, че някои технически параметри създават измамното разбиране, че определен модел смартфон има по-голяма производителност от даден таблет. Операционните системи се държат по различен начин на телефон, таблет или лаптоп, а и програмите вървят по различен начин.

С други думи, в общия случай среден клас таблет е по-бърз от висок клас телефон, освен ако не ползвате само сравнително прости програми. Това важи с особена сила за сайтове и програми с по-сложна графика, където и големината на екрана често е от значение. Като се има предвид, че водещи производители вече имат таблети със СИМ-карта и вградена телефония, то везните се наклоняват допълнително в полза на таблетите.

 

   
 
ЕТИКЕТИ
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ