Ставаш Робокоп и четеш лесно езика на тялото

21.09.2012, 17:44

   
 
Ставаш Робокоп и четеш лесно езика на тялото

Кой в наши дни е достатъчно уверен в маниерите и стойката си? Мис Свят и надрусаните.

Останалите изминаваме дългия път на живота с надеждата, че правим нещата правилно, но знаем, че се залъгваме.

Лудвиг Зелер и Кйен Вилкенс явно са напълно наясно с този факт. Толкова наясно, че си осигурили финансиране от правителството, за да разработят проекта RISR. Зад тази странна абревиатура се крие едно много странно технологично чудо, което чете езика на тялото.

Да, правилно сте прочели – чете. Представлява мрежа от сензори, които се слагат върху тялото и вибрират подобно на телефоните, за да подадат сигнал къде грешите в маниерите си и къде изкривявате стойка си.

"Докато разговаряхме с колеги и приятели, разбрахме, че почти всеки иска да подобри външния си вид и че почти всеки от тях не е достатъчно уверен в себе си, когато е около други хора", споделя Зелер пред Co.Design. "И ето тук в играта влиза RISR – система, която ти помага да покажеш най-доброто от себе си в онези гадни и спорни ситуации в личния ти и бизнес живот."

Но това, с което тази джаджа изпреварва обикновения костюм, който неминуемо те кара да стоиш изправен, е 3D IR камерата в предната част, която улавя и анализира езика на тялото на хората около теб в реално време.

"Това позволява на RISR да сравнява позата ви с езика на тялото на други хора, като използва евристични алгоритми и информация от познати модели на движение.", обяснява Зелер.

 

Ето го и видеото, което ви съветваме да гледате само ако наистина искате да научите повече от това, което ви казваме, или ако искате да слушате немска реч в рамките на 10 минути и същевременно да четете субтитри на английски, докато гледате как работи RISR...Та, това, което разбрахме е, че системата улавя езика на тялото на човека срещу вас, например, и откликва, като започва да вибрира на правилните места, за да придобиете същата поза, като на срещуположния приятел или потенциален приятел. Идеята е, че по този начин подсъзнателно придобивате увереност, а отсрещната страна започва да ви чувства по-близки, тъй като "говорите" един език.

Разбира се, нещата не се изчерпват дотук. Потенциалът на RISR е насочен не само към хора, като нас, които искат да им излезе късметът на някоя среща или искат да дадат успешна презентация в работата или да получат повишение, но и за хора с аутизъм, които имат истински проблем с това да разчитат сигналите на останалите и да контактуват с тях.

Съвсем не ни беше трудно да отгатнем и какви са другите екстри към тази висока технология – връзка с мобилния телефон, на който можете да разберете какъв ефект сте оказали върху отсрещната страна и какъв "разговор" сте провели с езика на тялото си.

Покрай цялата тази интересна информация сякаш забравихме, че RISR всъщност е само прототип, върху който Зелер и колегата му от швейцарския Северозападен университет по приложни изкуства и наука ще работят, за да превърнат в реалност. Реалност, която според тях ще окаже много по-голямо влияние върху обществото, отколкото предполагаме.

"Въпросът ще бъде кога ще стигнем граница, която ще ни бъде неудобно да пресечем: колко анализи и корекции бихме били склонни да приемем. Дали ползата, която (RISR) носи, ще си струва, за да оставим страдащото си Аз в миналото?"

Моментално заставаме с изправен гръб и гордо казваме "Да!". Макар че не знаем кога това чудо ще дойде при нас, ние напълно сме склонни да бъдем белите мишки за България (само дано ни го дадат безплатно).

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 2
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 21.09.2012 | 18:37
2 Всякакви щуротии са измислили хората
от Не е посочен | 21.09.2012 | 18:30
1 Бих си сложил такава жилетка да експериментирам. Ще ми е любопитно.
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ