Снимай с пръсти!

31.03.2012, 10:44

   
 
Снимай с пръсти!

Щрак!

Като чуете или прочетете това, не се ли сещате за детските години, в които правехте правоъгълник с палци и показалци, за да създадете въображаем фотоапарат и да снимате желаещите. Всъщност ние се досещаме и за не чак толкова отминали времена, когато за последен път сме правили нещо подобно. Сега пригответе се да ви изненадаме, защото целият този уж детски трик е напълно способен да създаде реално изображение, което да сложите в рамка, например.

Изследователи от Института за съвременни медийни изкуства и науки (Япония, разбира се) създали прототип на нов вид фотоапарат, който ще позволява на потребителите да снимат само като направят правоъгълник с ръцете си. Ubi-Camera е супер идейната разработка и ако в скоро време стане реален продукт на пазара, онзи детски спомен вече няма да ни изглежда налудничав и да ни прави да изглеждаме като мечтатели с развинтена фантазия.

Всъщност май точно такива са учените, които създали това интересно устройство. А ето и как работи:  Слагате Ubi, който повече прилича на напръстник, на показалеца на едната ръка и с другия показалец и палците оформяте познатия фотоапарат. Полученият правоъгълник ще ви служи като рамка на снимката, която ще се получи, и именно през него трябва да гледате какво снимате. След като сте на фокус, натискате внимателно копченцето на устройството, което ще се пада точно под възглавничката на палеца на другата ви ръка.

Ubi-Camera има вграден сензор, който може да ви каже какво е разстоянието между фотоапарата и лицето ви и използва тази информация, за да заснеме правилното изображение. Например, когато снимате с лице близо до устройството, ще направите по-далечна и обстоятелствена снимка, а когато отдалечите пръстите си, получавате близко, детайлно изображение. Zoom на снимките можете да направите по-късно на компютъра си.

Ако не схващате за какво ви говорим или просто толкова рано сутрин в почивния ден не ви се мисли, то вижте направо видеото, което са спретнали изобретателите за нагледна демонстрация. 

А, да, да не забравим да споменем, че Ubi трябва да е свързан с компютър, докато снимате, за да може да изпрати директно информацията. За в бъдеще гениалните създатели се надяват да направят и версия, която  да действа самостоятелно.

Е, виждате ли се вече да правите "Щрак”  без да се шегувате с това?

 Източник: Mashable

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 1
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 02.04.2012 | 10:36
1 яка е
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ