Руски учени разработиха светещи растения

02.11.2021, 15:00

Впечатляващо е!

   
 
Руски учени разработиха светещи растения

В руска лаборатория биотехнолозите отглеждат живи лампи – тютюневи растения, които светят в зелено. В момента учените продължават да работят с други растения и казват, че след няколко години на пазара ще има светещи декоративни сортове, които всеки може да закупи.

Но как е възможно тютюнът да свети? Природата не познава светещи растения, но някои дълбоководни риби, бактерии и светулки излъчват светлина. Учените решават да изследват тези организми и разбират, че кафеената киселина, която също присъства във всички растения, участва в процеса на светене. След това те решават да вмъкнат гените на гъбичките в генома на тютюна.

2328489

Тютюнът свети непрекъснато, но яркостта може да варира в зависимост от времето на деня. Корените и цветята светят най-ярко. Когато някое от листата умре броблясва ярко, след което загасва завинаги. Растенията светят толкова силно, че осветяват околните обекти и дори можете да четете книга в близост.

Светещите растения помагат за изучаването на биохимични процеси, които преди са били недостъпни за учените. В момента те имат възможността да разгледат реакцията на растенията към дразнители и болести, за да се развъждат по-трайни сортове.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ