Как учен се електрошокира и научи нов език?

08.03.2021, 09:00

Любопитно!

   
 
Как учен се електрошокира и научи нов език?

Младият невролог Тимофей Глинин решава да подобри своя речник на английски, като свързва електроди към главата си 10 пъти на ден в продължение на 20 минути. Той казва, че през тези 20 минути мозъкът е невероятно фокусиран и потопен в ученето. По този начин той значително усъвършенства езика си и даже пише дисертация.

Оказва се, че слабият постоянен микроток от 1-2 милиампера стимулира комуникацията между невроните. Подобрява паметта, концентрацията, помага за решаването на сложни проблеми и подобрява настроението.

Но какво представлява tDCS невростимулаторът? Това е устройство за транскраниална електрическа стимулация (tDCS). Може да се закупи в интернет, доставя се с инструкции - за различни цели, електродите трябва да бъдат свързани към различни части на главата. Например, ако изучаваш език, тогава един от електродите трябва да бъде свързан с речевия център над ухото.

Какво казват учените?

Публикувани са над 500 научни статии и няколко експеримента, повечето от които са потвърдили ефективността на невростимулантите. По принцип този метод се използва за хора с разстройство с дефицит на вниманието - помага им да се концентрират дълго време.

Това не означава, че трябва да се електрошокираш у дома. Тези неща са опасни и не бива да се изпробват без необходимата подготовка.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ