Нож за 2 лева, който може да среже всичко

21.12.2016, 18:45

Може да те остави и без пръсти

   
 
Нож за 2 лева, който може да среже всичко

Представяме ти видео, което доказва, че няма абсолютно никакво значение от какво е направен ножът – всичко е в правилната техника за заточване.

Разбира се, адски е очевидно, че ако дълго време точиш ножа, той ще стане остър като бръснач. Но в крайна сметка няма как да очакваш подобни неща (които ще видиш във видеото) от най-долен клас кухненски нож. Трудно е да повярваме, че дори с помощта на черна магия, ножът ще е в състояние да разреже лист хартия и три пластмасови шишета пълни с вода!

Цялата "черна магия" е в правилната техника на заточване. Колкото и съвременни и лесни начини за заточване да има, древната технологии с камъка си остава най-ефективна (стига да знаеш как да го използваш, разбира се). Точилата трябва да са две. Едно със едри "зрънца" и друго – със ситни. Преди процеса трябва да потопиш камъните във вода или масло, за да дадеш повече живот на инструмента (така парченцата метал не се набиват в точилото). Започва се с "едрия камък".

Важно правило е да разположиш острието относително, докато го прокарваш по бруса. Ъгълът зависи от ножа: готварските ножове се точат на около 10−20°, а ловните 30−45°. Всичко се усвоява с практиката. Иначе казано: намаляваш ъгъла за повишаване на скоростта – увеличаваш за по-здраво заточване.

След това шлифоваш със ситния брус. Гледай видеото – ще ти стане по-ясно.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ