Най-леката и полезна екипировка

10.08.2012, 18:12

   
 
Най-леката и полезна екипировка

Когато минавате десетки, дори стотици километри през планини, гори и прочее, и най-незначителното на пръв поглед олекотяване на багажа е от първостепенна значимост. Колкото по-лек е вашият самар, толкова по-дълго можете да издържите по време на прехода и толкова повече сили ще имате след него. В преследване на целта за олекотяване на багажа, различни компании са започнали да експериментират с нови материали, които не са характерни в изработката на аксесоари за любителите на приключения на открито.

В трите продукта, които ще ви представим, са използвани иновативни материали като нишки по-здрави от стомана и титаний, използван в космическата индустрия, които гарантирано ще намалят теглото върху плещите ви, когато прекосявате Балкана, примерно.

Планинска екипировка Hyperlite

Hyperlite произвежда палатки и планински раници, които са по-леки от всички други такива на пазара в момента.

Раницата Summit (от англ. връх, било) например е направена от специална материя, наречена cuben fiber, която се използва при създаването на корабни платна, хвърчила и др. Въпросният материал е изключително лек, но предлага висока издръжливост - точно това, което ви трябва за вашата планинска авантюра. Според производителите материята е 15 пъти по-здрава от стомана и до 40% по-здрава от кевлар. Като цяло раницата тежи феноменалните 302 грама, притежава обем от 26.2 литра и, доколкото знаем, е непромокаема. Цената на това чудо е 148 долара.

Продуктите на Sierra Designs

Подобно на раницата Summit, палатката Mojo UFO е изградена от материята cuben fiber. Автори на това чудо, както сигурно се досещате, са пичовете от Sierra Designs. Палатката тежи едва 765 грама и, когато се разпъне, е достатъчно голяма, за да побере двама души, но само ако са много, много близки. Предимствата на тази палатка са неуспорими, но от Sierra малко са се пооляли с цената: Mojo UFO излиза на пазара догодина и ще е налична за солидната сума от 1 800 долара.

Скарите на Slat

Изчистеният дизайн на скаричката The Summit я прави изключително привлекателен аксесоар за всеки къмпингар и планинар. Самата скара е сгъваема и се състои от четири основни метални плоскости и няколко допълнителни решетчици. Сглобено това чудо е с размери 22.8 x 10.1 x 22.8 сантиметра, което хич не е зле. The Summit е изградена от анодизиран титаний, което я прави изключително здрава и устойчива на много високи температури. За всичко това обаче ще трябва да се бръкнете едни 214 гущера.

Източник: Cool Hunting

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 2
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 17.07.2013 | 17:36
2 Раницата Summit изглежда много функционална. Палатката също ще е издръжлива
от Не е посочен | 13.08.2012 | 09:51
1 Това са доста добри оферти за лека екипировка, идеи за палатка и скара.Ако има възможност всеки един запален планинар и къмпингар би се сдобил с такива,а не да мъкне като вол сегашните тежки екипировки!
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ