Как да караме мотор безопасно в града

13.07.2015, 14:00

9 съвета за сигурност и кеф

   
 
Как да караме мотор безопасно в града

Уви, не са много шофьорите, които съзнателно мислят за мотористите и знаят как да ги пазят. То е ясно, че ако самият моторист е безразсъден, колкото и да го пазят другите, той сам си играе с късмета. Затова днес сме насочили вниманието си към всички онези от вас, които обичат двуколесни приключения и редовно карат в градска среда. Като най-активен сезон за каране на мотори, смятаме, че лятото е точно времето, в което да напомним няколко съвета за по-голяма моторна безопасност. И сътоветно повече кеф от самото изживяване.

Направете така, че всички други да ви виждат

Наясно сме, че всеки моторист иска да е облечен в черни кожени дрехи, но по този начин се сливате с околната среда. Съветваме ви особено по каската да имате някакви ярки цветове. Най-добре е да имате и светлоотразителен елек, въпреки че сме наясно как никак, ама никак не пасва на стила ви.

Не се забивайте по малки и неосветени улички

Защото в по-малки пространства се регира по-трудно и от ваша, и от чужда страна. А и ако карате по основните пътища или широки улици, ще бъдете видими за другите водачи.

Оглеждайте се добре

Не гледайте само напред, а се оглеждайте какво се случва и около вас. Използвайте огледалата, за да сте наясно със ситуацията на пътя, а не само пред вас.

Винаги се оглеждайте за място за "бягство"

Да, всеки, който има мотор, знае какви са предимствата на размерите и скоростта, която развиват тези машини. Това обаче не означава, че сте по-защитени от останалите водачи, намиращи се в автомобилите си. Дори напротив. Винаги се оглеждайте за местенца, в които можете да намалите скоростта, да пропуснете друг водач или дори да избегнете удар, ако се окажете в кофти ситуация.

Опасният ляв

Не разчитайте, че колите зад вас ще видят, че сте дали мигач за ляв завой. Ако трябва, сигнализирайте дори с клаксона, обърнете си главата наляво, за да покажете още веднъж на другите, че ще завивате. По този начин не правите "евала" на другите, а на вас самите.

Не е задължително най-бързият винаги да печели

Да, вие сте с мотор и лесно можете да се изстреляте на жълто, за да дръпнете на колоната зад вас. Само че не е задължително най-бързият винаги да печели. Вижте добре дали покрай вас няма да мине някоя закъсняла кола от току-що спряното движение от ваше ляво, например.

Избирайте си лентата умно

Особено когато сте на магистрали или някакви по-широки пътища. По принцип, за вас е най-добре да сте в крайна лява лента, но е добре да карате според обстоятелствата, които са различни всеки път, когато излезете на пътя.

Внимавайте за състоянието на пътищата

Особено в България състоянието на пътищата е откровено плачевно, така че вниманието ви сериозно трябва да е насочено към дебнене за нови дупки, неравности, локви с пропаст под тях и други врагове на всеки шофьор, бил той на мотор или на автомобил.

Агресивността не ви пази

Да, може би, когато действате по-агресивно на пътя, усещате сила и контрол над ситуацията, но често това е заблуждаваща емоция. Имайте предвид, че агресията не ви пази. Умението да наблюдавате ситуацията го прави.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ