Въздушният филтър на колата се сменя за минути

24.08.2011, 14:10

   
 
Въздушният филтър на колата се сменя за минути

Наскоро ни се наложи да сменяме въздушен филтър на колата и бяхме впечатлени от липсата на сложност в тази полупрофесионална автомонтьорска намеса. Повечето производители на автомобили препоръчват хартиеният филтър на колата да се сменя веднъж годишно или на 25 хиляди километра и като се има предвид колко бързо и лесно се случва въпросната подмяна, смятаме, че е много по-добре да го правим сами, отколкото да плащаме за нищо работа в някой сервиз.

Всичко се случва в пет супер елементарни стъпки:

1. Купете си нов филтър. Това е може би ключовият момент, защото трябва да сте напълно сигурни, че купувате точния филтър за вашата марка и модел автомобил.

2. Намерете въздушния филтър под капака на колата. При повечето съвременни автомобили* той се намира в едно правоъгълно помещение - кутия от пластмаса непосредствено до двигателя на автомобила (бел. авт. ако не знаете кое е двигателят, по-добре не се захващайте).

3. Отворете кутията и махнете стария филтър. При някои коли това действие може да изисква употребата на отвертка, с която да развиете капака на кутията.

4. Почистете кутията с прахосмукачка или чисто и меко парцалче напоено с препарат за почистване. Не прекалявайте с препарата.

5. Поставете новият филтър в кутията и я затворете плътно.

Воала! Става за секунди. След като смените въздушния филтър, вашият автомобил би трябвало да работи малко по-добре, а разходът на гориво да е малко по-нисък. Не забравяйте, че трябва да повторите упражнението след година или след 25 хиляди километра.

                                                           

*при по-старите модели коли, филтърът е в кръгло помещение с големината на нормална средна пица от най-близката пицария, като на картинката

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ