Вечната памет

24.02.2016, 20:30

Кварцово стъкло и лазер: 5D памет

   
 
Вечната памет

Представяли ли сте си нещо като вечна памет. Може би ще се сетите, че има пещерни рисунки на хиляди години, но това далеч не е вечна памет. Хората са устроени така, че не могат да си представят безкрайността, затова и да се опитате, не бихте могли да си го представите. 

Учени от Университета в Саутхамптън са създали начин за запис и четене на информация в 5D структура с помощта на фемтосекунден лазер.

Този вид носител може да съхранява информация без загуба при температура до 190 градуса по Целзий в продължение на 13,8 млрд. години, а при стайна температура - вечно. Носителят издържа и на температурата до 1000 градуса по Целзий.

"Технологията ще ни позволи да засвидетелстваме доказателствата за съществуването на нашата цивилизация – всичко, което сме научили, никога няма да бъде забравено", казва Питър Казански от Центъра за изследвания по оптоелектроника.

Всъщност се оказва, че технологията изобщо не е толкова сложна, а напротив. Информацията се записва върху кварцово стъкло с лазер, който генерира лъчи с висока интензивност през много кратки интервали от време. Данните се съхраняват на три нива, в резултат на което се образува многоетажна структура от наноточки.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ