В Китай строят най-бързия влак в света

02.11.2016, 12:45

Магнитната левитация позволява изумителни скорости

   
 
В Китай строят най-бързия влак в света

Китайската корпорация CRRC, която е един от най-големите производители на влакове в света, обяви, че работи върху създаването на нов вид влак с магнитна левитация (МАГЛЕВ), който ще може да достига скорост от над 600 км/ч., което е по-бързо от всеки действащ влак в момента, съобщава Smart Rail World.

Компанията е започнала строителство на 5-километрова линия, на която ще се извършват тестовете на влака. От CRRC работят също и върху по-бавни версии, отново използващи МАГЛЕВ технологията, като целта е нейното масово налагане и превръщането ѝ в стандарт както в страната, така и по света.

Китай разполага с най-голямата мрежа от високоскоростни железници в света, като държавата спонсорира развитието на технологиите в този сектор. Страната и в момента държи рекорда за най-бърз действащ влак с Трансрапид Шанхай (също МАГЛЕВ), който ежедневно извършва курсове между Шанхай и международното летище в Пудонг, като се движи с над 400 км/ч.

Иначе през миналата година в Япония веше регистриран световен рекорд за най-бърз МАГЛЕВ влак със скорост от 590 км/ч., но по-слабата инфраструктура там и необходимостта от нейното подобрение го правят неизползваем в момента. Той ще може да започне превозване на пътници най-рано през 2027 г., а до тогава Китай най-вероятно ще е изпълнил новите си планове.

 

 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ