Аксесоарът на здравословния живот  10 Виж всички снимки

03.11.2011, 10:58

   
 

Абсолютно възможно е да сте наясно с най-новата мания на американците – здравословният начин на живот. Сигурно имате наблюдения, които сочат, че същата тази нация е способна да достигне фаза на обсебване, когато ги залее наистина силна модна вълна. След хилядите статистики, които доказаха, че населението на САЩ е едно от най-затлъстяващите на Земята и след милионите нападки към fastfood ежедневието им, те като че ли се съвзеха и решиха да променят нещата към добро. Така дойде на мода вълната, съставена от много зеленчуци и плодове, малко калории, повече движение и много "еко" в опаковките (и мозъка).

Най-вероятно сте забелязали и това – те измислят всевъзможни джаджи, които да направят живота им повече от лесен. Ето затова не ни учуди най-новото предложение, което дойде от технологичния им свят.

Jawbone изобретиха гривната Up, която лично на нас много ни напомни на онези магнитни гривни, които обещаваха да направят чудеса с всеки. Но Up е по-внимателна в обещанията – тя само вибрира, когато притежателят ѝ трябва да се събуди, да се храни и да поддържа активността си. С помощта на едно приложение за iPhone, iPod и iPаd гривната комуникира с всеки по най-ефективния начин – препоръчва храната, която е добре да се приема в съответната част от деня, като същевременно дава информация за калориите и хранителните вещества, които се приемат с нея, отчита движението, което ползвателят извършва и винаги напомня, че е време да се поразходи малко, за да достигне балансирания начин на живот и не на последно място следи за качествения сън, и действа като внимателната аларма, която леко ви побутва на сутринта. Всичко това се следи по изключително интересен начин на телефона, който, разбира се, е задължителна част от ежедневието на всеки модерен човек, но единственото, което ни разочарова, е фактът, че гривната е съвместима само с продуктите на Apple (тук намирисва на някакво партньорство).

След като притежателят на Up изгради режима си на хранене, движение и сън, ежедневието става все по-здравословно, твърдят от Jawbone. Освен това приложението предлага и достъп до форуми, в които Up хората и тези, които се интересуват от здравето си, да комуникират и да обменят опит, когато пожелаят. Като допълнение е поставена и една последна опция Challenges, която предлага на клиента да се включи в състезание с други Up членове, като естеството на предизвикателствата постоянно се променя спрямо желанията и нуждите на потребителите.

Има обаче един фактор около иновативната и толкова полезната за здравето гривна, което ни притеснява много – когато разгледате приложението и вие ще забележите, че с приема на всяка храна или с изразходването на няколко калории под диаграмата, която отчита данните, се появяват разни човечета, които посочват на потребителя как би трябвало да се чувства и къде е най-удачно да извърши съответното действие. Това не ви ли напомня на Тамагочи? Аз лично не бих искала да се превръщам в човече, управлявано от някаква джаджа.

Но настрана от личните ми резерви, Up действа вече на много хора, които усещат подобрение в начина си на живот. Ако вие искате да бъдете един от тях, то най-лесният начин да го постигнете е да помислите дали искате да отделите 100 долара за гривна, която освен, че е модерна, на всичкото отгоре и вибрира за вашето здраве, и след това да си потърсите човек, който може да ви я изпрати, тъй като Jawbone все още не правят доставки до България. Разбира се, преди всичко трябва да сте почетен притежател на някое от творенията на великите Apple.  

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ