Абстрактна представа за време  3 Виж всички снимки

29.07.2011, 14:00

   
 

Какво е "карбон"?

Въглерод, графит, диамант или материалът, който се настани трайно в автомобилната индустрия и започна да се прилага все повече в дизайнерските среди. Първите три са ни до болка познати, но въглеродните нишки, преплетени в сплитка "лито"*, могат да ви посрещнат на наистина неочаквани места – от дивана в хола до фона на отхапаната ябълка на електронния ви смарт тефтер (по-сложно не можах да обясня iPad).

Колкото и да се опитвам да се правя на умна, няма да мога да достигна до резултата, постигнат от Carbon Design Group (CDG), които така старателно се опитвам да ви представя. С всяко свое творение те достойно защитaват името си - "основният градивен елемент на живота". Впечатлена съм и за това просто ще ви покажа какво ме накара да вложа творческа мисъл в представянето им.

Именно този обикновен предмет от ежедневието накарало хората в CDG да се замислят за времето. За побъркания будилник, който още със събуждането ни подготвя за предстоящия динамичен ден. За хилядите механични и електронни часовници, които трескаво поглеждаме, за да ни информират колко е часа и колко време ни остава да стигнем до някъде или да направим нещо. За досадния стенен часовник, който в края на деня тиктака с тежка сила и сякаш бавно изброява задачите, които сме успели да свършим през изминалия ден. Пристрастили сме се, но "наркотикът" не е необходимо да бъде задължително неприятен, лош.

Еврика! CDG накараха часовника да млъкне и монтираха обикновен механизъм в обикновеното домино.

3 черни плочки с ненормален размер работят като часовник с помощта на нормалните комбинации от бели точки върху всяка една от тях. Бързо, но не натрапчиво, се сменят черните с белите точки, за да показват по най-приятния начин часа в 12-часов формат.

Семпло, минималистично и идейно. Точка. Спирам да пиша и ще гледам заедно с вас.

 

*най-простото и гъсто сплитане при платовете, при което лицевата и опаковата страна са еднакви.

   
 
ЕТИКЕТИ
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ