Lumia 710: Малката сестра  6 Виж всички снимки

28.10.2011, 17:06

   
 

Вчера съвсем умишлено пропуснах да спомена, че успоредно с Lumia 800 - първият телефон на Nokia с Windows Phone операционна система, финландската компания представи още едно WP устройство - по-компактния и по-евтин Lumia 710.

Не пропуснах обаче да ви запозная с произхода или поне значението на името Lumia в превод от жаргонен испански, а именно "проститутка". Затова смятам за съвсем удачно да адресирам серията на Nokia в женски род и тъй като Lumia 710 е по-малкият и по-непретенциозен модел, то той т.е. тя автоматично е "малката сестра". Съгласни?

Така, от къде да започна? Най-забележителното в Lumia 710 е може би дизайнът и по-конкретно - цветовете. Това е така защото именно цветовото разнообразие на този телефон позволява той да изглежда и като строг бизнес телефон и като свеж младежки такъв. По подразбиране "малката сестра" идва в два цвята - черно и бяло (малко се получава Черна котка, бяла котка), но самият телефон е със сменяема част на задния панел, която позволява петцветно разнообразие. Към класическите черно и бяло добавяме още розово, синьозелено и жълто (всичките си имат някакви сложни имена за самия нюанс, но по-добре да не усложняваме нещата). Ако решите да си купите този телефон, избирате между един от двата основни цвята и един допълнителен, макар че, ако сте мацка, то първо сте сбъркали мястото, второ можете да си вземете всички други шарени капачета отделно.

Формата на Lumia 710 е доста по-различна от тази на кака ѝ 800 и много повече прилича на класическа сапунерка, отколкото на телефон, но този стил изглежда се налага в разработките не само на Nokia, но и на други големи играчи на пазара на мобилните телефони.

Екранът на "малката сестра" е 3,7-инчов като този на Lumia 800, но не е AMOLED, а LCD и макар да използва същата ClearBlack технология, която е използвана при другия модел, вероятно ще "смуче" повече от батерията. Разделителната способност и тук е 480х800 пиксела и въпреки разликата в самия дисплей цветовете на Lumia 710 изглеждат доста ярки и красиви.

Под дисплея е разположен продълговат бутон, който доста наподобява уста и върху който са поместени основните "копчета" за боравене с Windows Phone OS - Back, Windows и Search. На гърба на телефона пък е монтирана 5-мегапикселова камера, което е друга основна разлика между 710 и 800, тъй като "по-голямата сестра" в това отношение разполага с цели осем мегапиксела. По-малкото мегапиксели обаче не пречат на Lumia 710 да заснема видео с високо качество - до 720р, което би трябвало да задоволи по-претенциозните в това отношение. И в този телефон обаче впечатление прави отсъствието на втора камера за видео чат и видео разговори. Не че очаквах при телефона от по-нисък клас, такава да има, но все пак кой знае.

Време е да преминем и към техническите характеристики. Тук изненадата е приятна, защото Lumia 710 разполага със същия процесор и същото количество RAM памет, като "кака си", единствено отстъпва по вътрешна памет - 8GB, които при Lumia 800 са 16. Останалите екстри вече са стандартни за всеки смартфон от ново поколение - акселерометър, сензор за близост, GPS и т.н.

Вече споменахме батерията, която въпреки по-жадния за електричество LCD дисплей, би трябвало да издържа почти колкото тази на Lumia 800. Според Nokia "малката сестра" може да издържи 400 часа в режим на готовност, а когато стане въпрос за екшън, финландците обещават 7 ч. и 40 мин. разговори.

Като цяло Lumia 710 не е кой знае какъв телефон от гледна точка на характеристики и предполагаема производителност, но прави впечатление на стабилно смартфонче с приятен цветен дизайн, което ще ви върши работа както в кафенето, така и в офиса. Очаквано телефонът ще се появи в Западна Европа и тук-таме в Азия до края на годината, а ние в България отново стискаме палци за коледна или поне новогодишна премиера. По последна информация Lumia 710 ще струва 270 евро в Испания и Франция, което може би означава, че при нас ще е с етикетче от 600 лева (обясних вече за закръглянето).

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ