BlackBerry се завръща  4 Виж всички снимки

04.08.2011, 09:49

   
 

През последната година и половина - две станахме свидетели на бавния, но стабилен упадък на една от най-големите компании в света на високите технологии и мобилните устройства - Research In Motion(RIM). Някога синоним на изтънченост, професионализъм и стабилност, тяхната марка мобилни устройства BlackBerry понесе тежки удари от директни конкуренти в мобилната индустрия като Apple, HTC и Samsung.

Липсата на иновативност и неуспешните опити да отговори на новите стандарти, зададени от конкуренцията, са основните причини за спада в популярността на продуктите на BlackBerry. Едно от най-големите препятствия за RIM в тази битка за оцеляване, бе навлизането и налагането на сензорните екрани за мобилни устройства - което бе в разрез с традиционната форма на Blackberry устройствата, които до момента залагаха основно на многофункционална QWERTY клавиатура.

След няколко неуспешни опита с модели като Storm 9500, Storm2 9520 и слайдерът Torch 9800, изглежда от BlackBerry най-сетне са напипали правилната формула за създаването на конкурентноспособен смартфон и късно снощи представиха на света новия BlackBerry Torch 9860.

До момента американската компания изоставаше от новите лидери на пазара в повече от едно отношение: сензорния дисплей, процесора, количеството RAM памет и дори операционната система, която от край време е насочена към динамичния бизнес потребител и отговаря на всяка една от неговите нужди.

С появата на Torch 9860 обаче всичко си идва отново на мястото. Вярно е, че новият телефон не е устройство от висок клас, спрямо най-мощните смартфони на пазара като Samsung Galaxy SII, Motorola Atrix или HTC Sensation, но определено изглежда много обещаващо на фона на моделите от средния клас, които конкуренцията предлага.

В 9860 BlackBerry за пръв път залагат на 3,7-инчов сензорен дисплей, който да позволи на потребителя да се наслади напълно на "тъч" изживяването, което предлагат всички останали подобни устройства на пазара. Под капачето на новата "къпинка" ръмжи 1,2-гигахерцов процесор, който с помощта на 768MB RAM памет прави този смартфон най-мощният, който RIM са изкарвали на пазара до момента (бел. авт. заедно с Bold 9900, който обаче е с класически QWERTY дизайн).

Телефончето предлага и сериозно количество оперативна памет за вашите приложения. Новият Torch разполага с 4GB вградена памет, като в същото време поддържа разширителни карти с обем до 32GB. Към екстрите в новия "факел" можем да забележим наличието на NFC чип, който става задължителен за всички нови мобилни устройства, 5-мегапикселова камера, която може да заснема 720р HD видео, 3G и Wi-Fi свързаност, GPS както и 3,5мм аудио изход.

На външен вид 9860 е изключително стилен. Дизайнът е изчистен със заоблени ръбове като страничният обков на телефона му придава стабилен и представителен вид. Основните бутони са разположени симетрично около сензорния тракпад в долната част на лицевата страна на телефона, докато второстепенни копчета са положени почти незабележимо от дясната страна.

Всичко това щеше да е безсмислено, ако от BlackBerry бяха останали с удобната, но вече остаряла идейно операционна система - BBOS6. От RIM обаче са помислили и за това, като предлагат на своите клиенти новата версия на софтуера - BlackBerry OS 7, която трябва да предложи на потребителя максимално удобство и бързина в работата с телефона, като в същото време да не отстъпва по нищо на последните версии на Android и iOS, които напоследък все повече допадат на бизнес потребителите.

Очакваме BlackBerry Torch 9860 да се появи на европейския пазар в края на септември или началото на октомври, а малко по-рано в САЩ да дебютира неговата CDMA версия 9850. Все още не е ясно на каква цена ще се предлага устройството, но ако от RIM наистина искат да се завърнат сред водещите сили в този сектор, ще трябва да помислят за цена близка до тази на HTC Desire S. Двата телефона са със сходни показатели, макар новата "къпинка" да изглежда по-добре в техническо отношение. Разликата обаче не е толкова голяма, за да очакваме такава и в цените.

Какво ще решат от BlackBerry предстои да разберем, но едно е сигурно: RIM се връща в битката с нови и свежи сили, и ако продължи развитието си в същата насока, съвсем скоро ще настигне HTC, Apple и Samsung и ще си върне отнетите позиции.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ