Assassin's Creed: Revelations - Смърт край Босфора 2  12 Виж всички снимки

03.01.2012, 17:35

   
 

Дезмънд Майлс е обикновен барман, чийто живот претърпява невероятен обрат. От прашните чаши зад бара той минава към острите ками и вече е убиец, част от братство, което се бори срещу световната конспирация на тамплиерите. До ден днешен тамплиерите са се запазили в нашето общество и целта им е тотално надмощие над човечеството, което като стадо овце да вкарат в "правилния път”. В борбата си срещу тях Дезмънд използва машина, която му позволява да изживее наново спомените на своите предци - история, която пресъздават първите две части на хитовия адвенчър Assassin’s Creed.

От началото на поредицата Дезмънд е бил в тялото и ума на Алтаир - убиец от 12 век, който е живял в светите земи по време на кръстоносните походи. След това той се въплъщава в ролята на Ецио Аудиторе - заможен и талантлив италианец. Това, което обединява тримата, е Ябълката на раздора - мощен и древен артефакт, който да помогне на Дезмънд в битката с тамплиерите. Сега обаче барманът-убиец е с "раздробено” съзнание от всичките спомени, в които се е въплътил и, за да оцелее, трябва да нареди парченцата на пъзела. За последно в Assassin’s Creed II и Assasins Creed: Brotherhood проследихме как Ецио израства от момче в зрял мъж и хладнокръвен убиец. Междувременно той възроди своето братство и спаси Италия. Пред нас обаче вече е четвъртата игра от поредицата - Assassin’s Creed: Revelations, в която Ецио е леко застарял, но все още в достатъчно добра форма, за да се нацапа с малко кръв в името на доброто. В Revelations пътят отвежда италианеца на изток към извора на цялата тази каша - Масияф, замъкът на убийците (такъв замък наистина съществува, но не знаем дали е бил на братството).

В предишните части на играта обикаляхме из улиците на Йерусалим, Флоренция, Венеция и Рим. Тук нашето поле за изява е великият Константинопол, който вече 60 години е в границите на Османската империя и хич не се казва Константинопол. Пичовете от Ubisoft доста са си поиграли, за да пресъздадат Истанбул в детайл, който наистина да ти позволи да се гмурнеш в необятната атмосфера на средновековния Ориент. Малко като че ли са се пооляли с количеството на джамиите, но пък явно така е трябвало. Гледките от минаретата на Света София или кулата Галата определено са красиви, а детайлът в прехода на анимацията от ден в нощ наистина е пипнат майсторски.

Един от най-увлекателните аспекти на Assassin’s Creed: Revelations е начинът, по който фиктивният сюжет е преплетен с реални исторически събития и личности. След като в предишни части имахме пряк контакт с Леонардо да Винчи, Николо Макиавели и Родриго Борджия, този път се срещнахме с младия Сюлейман Великолепни, на когото всъщност Ецио се оказва един от най-доверените приятели. Разбира се, историята и гейплеят трябва да вървят ръка за ръка, едното просто не може без другото и това е една от догмите на съвременния развлекателен софтуер, чието изпълнение е задължително, за да бъде един продукт успешен.

Основната ви задача в играта е да разкриете колкото се може повече информация за Тайната библиотека, както и в последствие да освободите Истанбул от тамплиерско влияние. И в тази част на поредицата ще можете да купувате най-различни магазини, които да осигуряват финансовото ви благосъстояние. Освен това в Revelations имате и възможността да реновирате града като купувате различните му забележителности, които представляват голям брой джамии, кули, акведукти и т.н.

Ключовото според нас в тази част на играта е словосъчетанието "по-добра интерактивност”. Светът около Ецио буквално жужи. Първият час пред монитора ще ви държи на нокти. Сраженията с тамплиерите и убийствата са много по-впечатляващи от досега и анимацията в движенията на цялата среда е наслада за сетивата на всеки заклет геймър.

Енджинът, който ползват Ubisoft, е същият като в Brotherhood, но с леки подобрения. Единственото, което ни озадачава е, как не са се сетили по-рано за тези иновации. Като цяло системата за битки изглежда предизвикателна, но всъщност се овладява бързо. Eagle Sense режимът е видоизменен, но реално си вършите същата работа. Търсите своите цели, които трябва да убиете из тълпата от хора. Разпознавате кои са ви врагове и кои съюзници.

Освен нововъведенията в ефектите другите новости са в снаряжението на Ецио и други аспекти на играта. На първо място кука замества едно от остриетата. Също така съществува възможността да създавате различни видове бомби. Интересни елементи са и разкриването на спомените на Дезмънд, и tower defense-ът. Абсолютно правилно сте прочели - мини игра тип tower defense в Assassins’s Creed. Малко е странна и доста недомислена, но на моменти разтоварва.

Тъй като в предишната част трябва да освобождавате определени райони от влиянието на тамплиерите, тук ви се налага и да защитавате тези райони. Разкриването на историята на Дезмънд е пресъздадено по доста чудат начин, действието се развива от първо лице и идеята е да стигнеш от точка А до точка Б, малко като играта Portal. Този подход определено разнообразява геймплея, който до момента се състои главно от катерене. Нещо, което липсва в Revelations, но бе налично в Brotherhood, е ездата - Ецио вече не може да се друса наляво надясно, яздейки врани кончета.
По отношение на развитието на братството в тази част нещата са малко по-поразчупени. Участваш в мини мисии заедно със своите ученици убийци и така да се каже виждаш как израстват пред теб като качествени машини за екзекуция. Мисиите, в които пращаш братята в различните градове, също са подобрени и направени доста по-интересно. В Revelations е развита и възможността да завладяваш други градове и да ги развиваш.

Какво става когато ви писне да обикаляте Истанбул? Ами започвате да се трепете с приятелчетата. Multiplayer-ът на играта е доста по-разнообразен и определено допълва цялостното изживяване от Assassin’s Creed: Revelations по един много колоритен, зрелищен и динамичен начин. От деветте варианта за игра в мрежа Wanted mode-ът изглежда най-вълнуващ. В този режим на игра получавате цел - друг играч, когото преследвате из мрежата, като в същото време трети убиец преследва вас и т.н., и т.н. докато не се получи някаква небивала въртележка от убийства.

Asassins’s Creed: Revelations е добър завършек на живота на Ецио. Подходът на Ubisoft с въвеждането на множество допълнителни мини игри е нетрадиционен, но въпреки това крайният продукт е на ниво. Разнообразието в геймплея позволяват на всеки геймър, потопил се в света на Assassin’s Creed, да развие собствените си инстинкти на убиец с мишката и клавиатурата. Съвкупността от убийства, freerun, сюжет и тайнственост ни кара да точим лиги още от първата част с това заглавие. Именно затова горещо ви препоръчваме да отделите средства за един малък следпразничен подарък и да се впуснете в поредното вихрено приключение с марката Assassin’s Creed. Кой, ако не вие ще попречи на тамплиерите да превземат света?

Материалът е изготвен благодарение на Иван Тодоров - ревностен почитател на поредицата Assassin's Creed, запален геймър и истински div-ак!

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 1
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 03.01.2012 | 18:26
1 Да живее Ецио Аудиторе !!!
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ