Учени отсякоха: Музиката на Skrillex може да служи като репелент

18.01.2022, 09:00

Идеално!

   
 
Учени отсякоха: Музиката на Skrillex може да служи като репелент

Изследователи от Малайзия публикуваха проучване, което гласи, че песента на Skrillex "Scary Monsters and Nice Sprites" може да повлияе на поведението на комарите. Според проучването, публикувано в научното списание "Acta Tropica", изглежда, че комарите смучат по-малко кръв и се въздържат от чифтосване, когато звучи електронната песен.

Специалисти от Малайзийския университет в Саравак направиха експеримент, за да сравнят храненето и чифтосването на комарите, докато звучи посочената песен с това на комари, които не слушат никаква музика. Експериментът се фокусира върху Aedes aegypti, известен още като комар с жълта треска. За целта на експеримента рояк женски комари, които са прекарали 12 часа без храна, са поставени в клетка с хамстер.

В средата без музика, комарите се спускат върху хамстера средно след 30 секунди. В средата с пусната музика (песента на Skrillex), учените наблюдават забавено време за реакция.

Изследователите спекулират, че агресивните, шумни вибрации на песента вероятно объркват комарите, които трябва да синхронизират крилата си, за да привлекат половинка.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ