Странностите на Алфред Хичкок

15.03.2016, 18:30

Знаете ли ги?

   
 
Странностите на Алфред Хичкок

На 12 март се отбелязва Националния ден на Алфред Хичкок. Но на нас не ни трябва определен ден, за да се поровим в най-странните факти за великия режисьор.

Като малък Алфред Хичкок бил голям лакомник. Много обичал пържена риба и бекон, за да си изгради "броня от тлъстина" срещу света. Което не отговаряло много на католическото му възпитание.

Имал голям страх от полицията. Тази травма си е съвсем обяснима. Като дете баща му го пратил в полицейския участък с бележка, на която пишело дежурният полицай да го заключи за 5 минути като наказание за непослушание.

Страхувал се и от яйца. По-скоро се отвращавал от тях, особено от разливащ се жълтък. "Кръвта е хубава, червена, а жълтъкът на яйцето е отвратителен, никога не съм го опитвал.", казва Хичкок.

Друг страх - от собствените му филми. Той казва: "Страхувам се от собствените си филми. Никога не ги гледам, не знам как хората ги гледат.".

Опитал се да изкупи всички копия на книгата "Психо" преди да снима филма, така че никой да не знае как свършва историята. Актьорите, които се снимали във филма, имали специална клауза в договорите си да не издават края.

1666324

Хичкок работил с много известни и талантливи хора в Холивуд, но най-много разчитал на жена си Алма Ревил. Тя била сценарист, редактор, асистент-режисьор на много от филмите на Хичкок и той винаги се допитвал до нейното мнение за всяка следваща стъпка в работата си.

Когато получил Наградата си за цялостен принос през 1979 г., се шегувал с приятелите си, че сигурно скоро ще умре. Умира на следващата година.

1666328

Веднъж подарил на тогава 6-годишната Мелани Грифит кукла, която много приличала на майка ѝ. Много хубаво, само куклата да не била в ковчег.

1666325

Хичкок трябвало да снима в Disney Studios, но от Disney го отпратили, защото той бил човекът, който заснел "онзи отвратителен филм "Психо".

Хичкок имал само една дъщеря - Патриша, която се появява в някои от филмите му, но никога не парадирала с това. Има малки роли в "Психо" и "Непознати във влака".

1666327

Във връзка с една от най-сложните си сцени Хичкок се обзаложил с член на екипа си, че не може да изкара една цяла нощ с белезници. Човекът се съгласил, но малко след това разбрал, че режисьорът тайно му е дал разхлабително преди да му сложи белезниците.

Само си представяме какво е правел, когато не се е шегувал с хората...

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ