Снимка от скенер показва паразитна инфекция от недостатъчно сготвено свинско месо

03.09.2024, 14:00

Не бива да ядеш сурово свинско месо!

   
 
Снимка от скенер показва паразитна инфекция от недостатъчно сготвено свинско месо
Източник: Canva

Изображение на паразитна инфекция в човешкия мускул подчертава рисковете, свързани с консумацията на недостатъчно сготвено свинско месо. Лекарят от спешно отделение д-р Сам Гали наскоро сподели обезпокоително компютърна томография, показваща мускулите на краката на пациент, засегнати от инфекцията.

Тревожната диагноза е свързана с паразит, известен като "цистицеркоза", който е резултат от ларвите на Taenia solium, обикновено наричан "свинска тения".

Цистицеркозата възниква, когато ларвите на тения заразят човешките тъкани, както обяснява лекарят от спешното отделение д-р Сам Гали. Той отбеляза, че хората се заразяват чрез поглъщане на кисти, открити в недостатъчно сготвено свинско месо.

Веднъж погълнати, ларвите се излюпват, проникват през чревната стена и навлизат в кръвообращението, разпространявайки се в тялото и образувайки твърди, калцирани кисти в мускулите или мозъка. Тези кисти могат да създадат бучки под кожата и да изглеждат като малки бели петънца при компютърна томография, наричани "калцификации на оризови зърна".

2386203

Въпреки че може да звучи тревожно, тези ларви обикновено са безвредни, тъй като възпалителният отговор на тялото обикновено унищожава кистите. Въпреки това, ако ларвите мигрират към мозъка, те могат да причинят сериозни проблеми, водещи до състояние, известно като невроцистицеркоза, което може да доведе до главоболие, объркване, гърчове и други неврологични проблеми.

Taenia solium навлиза в тялото чрез поглъщане на яйца, които могат да се развият във възрастни тении в рамките на 5 до 12 седмици. Това обаче не причинява директно цистицеркоза.

Цистицеркозата се развива, когато заразени индивиди предават яйца на тения на други чрез изпражнения. Д-р Гали подчерта, че клиничният синдром възниква само когато тези яйца се погълнат чрез фекално-орално предаване, което често се дължи на неадекватно измиване на ръцете след използване на банята. Замърсената вода също може да пренесе яйцата.

Въпреки че прогнозата за цистицеркоза като цяло е положителна и лечима с антипаразитни лекарства, стероиди и хирургия, понякога може да бъде фатално. Д-р Гали отбеляза, че приблизително 50 милиона души се заразяват по света всяка година, което води до около 50 000 смъртни случая.

Той завърши, като призова всички да поддържат добра хигиена, да мият ръцете си редовно и да избягват да ядат сурово или недостатъчно сготвено свинско месо.

   
 
ЕТИКЕТИ
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ