Седем от най-добрите изпълнения на живо на Metallica 7

08.06.2015, 16:25

Кралете на траш метъла в действие!

   
 
Седем от най-добрите изпълнения на живо на Metallica

Metallica завинаги ще остане в историята като безспорно най-великата траш метъл банда на всички времена, като дори и до днес момчетата от Лос Анджелис могат да се похвалят с култов статут сред милионите си фенове по цялото земно кълбо.

За да отбележим и ние любовта си към музиката на Metallica, предлагаме ви седем от най-добрите изпълнения на живо на Джеймс Хетфийлд и компания.

7. Летището в Тушино, Москва (1991)

Грандиозната сцена, разположена на летището в Тушино, позволи на бандата да се развихри пред френетичната руска публика, зажадняла за западна музика след рухването на комунизма.

Metallica изнасят незабравимо шоу за "братушките", започвайки сета си с "Enter Sandman" и хвърляйки тълпата в екстаз.

За охраната на концерта са ангажирани войници от руската армия, а шоуто на Metallica е феноменално.

6. "Уембли" (2006)

Смята се, че това е един от любимите концерти на бандата, а причини за това не липсват.

Само ден по-рано Metallica участват в благородното шоу Live Earth, но траш-кралете са принудени да свирят на далеч по-ниски децибели, заради естеството на събитието. Само ден по-късно обаче идва ред на соловото шоу на американската група, която вкарва в действие монументалните си саунд системи и почти срива "Уембли" до основи.

Както се казва, момчетата просто си наваксаха за "тихото" шоу 24 часа по-рано.

5. Изпълнението на "The Black Album" на Download Festival (2012)

Повече от 20 години след издаването на епичния пети албум на групата, Metallica се завърна в Донингтън и изпълни "черния албум" от начало до край пред впечатляваща тълпа от около 100 000 души.

Естествено, Хетфийлд и останалите не се задоволиха единствено с плейлиста на "The Black Album", като изпълнени бяха още класики от ранга на "For Whom The Bell Tolls", "Hit The Lights" и "Master of Puppets". С дебют на живо пък се "сдоби" и "Hell and Back".

4. Day on the Green (1991)

Изданието през 1991 година е абсолютно специално за емблематичния рок фестивал, тъй като то съпътства тъжната вест за смъртта на промоутъра Бил Греъм.

Metallica почита паметта на Греъм с фантастично шоу, а за първи път пред публика са изсвирени масивни композиции като "Wherever I May Roam", "Through The Never", "Holier Than Thou" и "The Unforgiven".

Година по-късно Metallica отново участва на Day on the Green, но нищо не може да засенчи пърформанса от 1991 година, който завинаги остава специален заради смъртта на Бил Греъм.

3. Тайният концерт в "Grimey's", Нешвил (2008)

Т.нар. "тайни концерти" винаги са помнени със специално очарование от страна на феновете, а изключение от тенденцията не прави и Metallica.

През 2008 година траш-великаните изнасят именно подобен пърформанс пред отбрана публика в "Grimey's", а около едва 175 души имат безбожния късмет да присъстват на шоуто.

Както се казва, достойно за хвалба е, че Джеймс Хетфийлд ти е пял едва ли не на ушенце.

2. Live Sh*t: Binge & Purge, Сан Диего (1992)

Ако случайно сте фен на Metallica и притежавате само един концертен запис на групата, има голям шанс това да е именно "Live Sh*t: Binge & Purge".

Сетът от 1993 година съдържа комбинация от аудио записи и концертни изпълнения на бандата, "извадени" от два отделни пърформанса от две различни турнета.

Бокс сетът е фокусиран върху материала, записан между 1992 и 1993 година, точно след невероятния успех на "The Black Album". По това време Metallica е сред най-големите имена в музикалния бизнес, а концертът им в Сан Диего се състои в момент, когато бандата е в абсолютния си пик.

1. "Damaged Justice", Сиатъл (1989)

Също включен в "Live Sh*t" боксета, гигът на Metallica в Сиатъл през 1989 година е считан и до днес за един от най-паметните в историята на бандата.

С турнето "Damaged Justice" групата представи на феновете си албума "... And Justice For All", отново връщайки статута си на колосална и важна формация, с която всеки е длъжен да се съобразява. Всичко е по-голямо, по-шумно и по-дълго, доказвайки, че Metallica може да продължи напред дори и след смъртта на Клиф Бъртън.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ