Световни забележителности, които ще се окажат под вода в близкото бъдеще

02.02.2021, 09:00

Глобалното затопляне не е шега!

   
 
Световни забележителности, които ще се окажат под вода в близкото бъдеще

Венеция постоянно страда от наводнения. Но това не е единственият исторически обект, който скоро може да премине под вода. Ето още 7 забележителности, изложени на риск поради изменението на климата.

Книжарница "Аква Алта" (Италия)

2273552

Тази книжарница се определя като най-красивата в света. За съжаление, сега е застрашена да бъде залята от вода, тзатова книгите се пазят в специални лодки и бани.

Villa dei Misteri (Италия)

Вилата е покрита с пепел след изригването на Везувий. Тогава сградата и стенописите остават относително невредими. Но сега тя е изправена пред наводнение - до 2100 г. водната маса ще се покачи драстично и руините ще започнат да потъват.

Крепост Кастило де Сан Маркос (САЩ)

2273550

Тази крепост е известна със здравите си стени с дупки от гюлета. Вятърът духа в тях и крепостта често се наводнява. Природните условия могат да разрушат крепостта много скоро.

Фарът на Исак Кей (Бахами)

2273553

Фарът е издигнат през 1850-те, за да предотврати загубата на търговски кораби в Бермудския триъгълник, но поради него броят на мистичните истории само се увеличава. Говори се, че там винаги се чуват стенания и писъци. Фарът вероятно скоро ще потъне.

Храмът Phra Mahathat (Тайланд)

Храмът е по-стар от самия Банкок, където се и намира. Там се ражда Махаяна, една от школите на будизма. Сградата е частично разрушена през 2011 г. след наводнение.

Национален парк Хуаскаран (Перу)

2273551

Паркът е разположен в планинските тропици, но дори там може да пострада от наводнения. Поради топенето на ледниците нивото на водата в езерата се повишава бързо, което може да доведе до разрушаване на скалите.

Хотел Белведере (Хърватия)

2273548

Хотел Белведере е основан през 1985 г. Това е уникална туристическа атракция: 200 стаи, частен кей и хеликоптерна площадка. Хотелът вече не е отворен, но там е заснет "Игра на тронове". Скоро на това място ще има само руини: планината се руши и морското равнище бързо се покачва.


   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ