Първите тики-барове са отворени още по времето на сухия режим в Америка от галантни и честни контрабандисти на алкохол. И по-точно - името зад тях се свързва с истинския пират и ценител на рома Дон Бичкомбър.
Днес за най-добрият подобен бар се смята Smuggler’s Cove в Сан Франциско. Неговият собственик Мартин Кейт ни споделя неговата най-добра рецепта. Ще ви разкрием сигурния начин да бъдете истински пирати без лигавщини. Преди да започнете с рецептата, научете стихчето: "Петнайсет души във ковчега на мъртвеца, йо-хо-хо, и бутилка ром! А дявола и спирта другите довърши! Йо-хо-хо, и бутилка ром!" - припявайте си го, докато бъркате коктейла.
Какво ви трябва:
60 мл тъмен ром
30 мл бърбън
30 мл прясно изцеден сок от лайм
15 мл сироп от канела
15 мл меден сироп
15 мл ванилов сироп
7 мл ликьор от кафе
60 мл студена сода
Как става:
Слагате в шейкъра 350 г. лед и внимателно смесвате, след това разбивате 2 секунди. По възможност сервирайте в тики-чаша.
Важно:
Основата на коктейла са сиропите, затова е важно да не превишавате дозата в рецептата - алкохол можете да си сложите повече.
Ако искате да приготвите сироп от канела, просто разтворете в голяма чаша с гореща вода две чаши захар, две пръчки от подправката и дръжте 12 часа в хладилника. Същото е и с ванилията. За медения сироп ви трябва чаша мед, разтворена в чаша гореща вода. Всичките сиропи могат да стоят в хладилника до седмица.