Професия кранист: 16 любопитни факта за романтичната работа

29.09.2014, 12:33

Да работиш на покрива на света

   
 
Професия кранист: 16 любопитни факта за романтичната работа

Високо в небето, там, където гугутките кацат по дългите ЖРК-та за да нацвъкат темето на някой невнимателен работник, който не си е сложил каската, са владенията на онези особени герои на трудовия фронт - кранистите. Да си кранист е отговорно и опасно, но едновременно с това и много красиво, най-малкото защото всеки ден виждаш света отвисоко. Кран кранува тежести безкрайни, а ние фактуваме фактища незнайни за тази романтична професия. Защото кранист е моят татко, кранист ще съм и аз!

1. Кранистът прекарва цялата си смяна в кабината. Смяната продължава 8 часа, с почивка за обяд. За един ден кранистът се качва 2-3 пъти до работното си място.

2. В кабината на крана има отопление и климатик, но няма тоалетна. Ако зор напъне краниста, трябва или да стиска, или да слезе до земята (освен ако не си носи тубичка за спешни случаи).

3. Ако приемем, че средната височина на слона е 4 метра, то средната височина на един кран е 32,5 слона - 130 метра. Средната височина на един кранист се определя от това колко се е хранил като малък.

4. За да не замръзват и да не се изпотяват стъклата на крана при ниски температури, те се намазват от вътрешната страна със специална смес от готварска сол и глицерин. При температури около -30°С - през 3-4 часа. При по-ниски - през 1-1,5 часа.

1399982

5. Ако скоростта на вятъра превишава 12 м/с, работата с крана се преустановява.

6. До появата на крановете, строителните материали по скелетата се пренасяли от "козоноси" - кози със специални дисаги за пренос на кирпич.

7. В края на 18-ти и началото на 19 век, крановете били дървени и не по-високи от 15 м. Товароподемността им била само 5 тона и се управлявали ръчно.

8. Думата "кран" произлиза от холандското название за жерав - "kran" и означава механизъм за преместване на големи товари.

1399979

9. Първият кулокран се появява през 1913 г. в Германия. Изобретен е от Юлиус Волф. Той имал въртяща се платформа в горната част на кулата.

10. Най-високият кран в света е Liebherr LTM 11200-9.1 "Mamont", способен да повдигне 1200 тона на височина до 180 метра.

11. При преместване на предмети в хоризонтално направление кранистът трябва предварително да повдигне товара на височина 0,5 м над препятствията по пътя си.

12. По време на работа е забранено да се преместват товари над места, където има хора.

13. Средната работна заплата на един кранист в България е 700 лв.

1399981

14. Кранистът трябва да бъде физически здрав, да носи на стрес, да има бързи реакции, отлично зрение и добра памет, за да помни в детайли последователността при монтирането на конструкцията и нейните елементи.

15. Кранист не е само мъжка професия - на всеки 100 краниста се падат по 2 дами-кранистки.

16. Според професионалния фолклор - истински кранист си тогава, когато успееш да повдигнеш и спуснеш с куката една кофа вода, без да разлееш нито капка.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ