Протестиращи срещу промените в климата напръскаха Стоунхендж с оранжева боя (ВИДЕО)

28.06.2024, 12:00

Ужас!

   
 
Протестиращи срещу промените в климата напръскаха Стоунхендж с оранжева боя (ВИДЕО)
Двама протестиращи срещу климатичните промени бяха арестувани в сряда за пръскане с оранжева боя върху древния паметник Стоунхендж в Южна Англия, съобщава полицията.

Последният акт на Just Stop Oil беше бързо осъден от премиера Риши Сунак като позорен акт на вандализъм.

Видео от инцидента показва двама души, които тичат към 4500-годишния каменен кръг и пръскат струйки оранжев пигмент, докато трети човек се опитва да ги спре. Няколко камъка са намазани в оранжево.

Според уебсайта на Just Stop Oil пигментът е направен от "портокалово царевично брашно", което се отмива при дъжда. "Продължаването на изгарянето на въглища, нефт и газ ще доведе до смъртта на милиони", се казва в изявление на групата.

Инцидентът стана точно преди хиляди да се съберат на праисторическото място, за да отпразнуват лятното слънцестоене - най-дългият ден в годината.

English Heritage, която управлява обекта на световното културно наследство на ЮНЕСКО, заяви, че това е "изключително разстройващо" и каза, че кураторите разследват щетите.

Полицията в графство Уилтшир съобщи, че двамата са арестувани по подозрение, че са нанесли щети на един от най-известните праисторически паметници в света.

Стоунхендж е построен върху равнинните земи на равнината Солсбъри на етапи, започвайки преди 5000 години, като уникалният каменен кръг е издигнат в периода на късния неолит около 2500 г. пр. н. е. Известно е, че някои от камъните, така наречените сини камъни, идват от югозападен Уелс , на близо 150 мили, но произходът на други остава загадка.


   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ