Подробности от живота на Джордж Флойд, който бе безцеремонно убит от американски полицай

02.06.2020, 09:30

Какъв е бил той?

   
 
Подробности от живота на Джордж Флойд, който бе безцеремонно убит от американски полицай

Вече седмица в Минеаполис има протести - хората подпалват сгради, обират магазини и се бият с полицията. Всичко започна с убийството на афроамериканеца Джордж Флойд, който беше безмилостно задушен от т.нар. служител на реда.

Разказваме кой е Джордж Флойд.

Джордж Флойд всъщност е съден преди време. Първо е арестуван на 20 години за кражба, а след това няколко пъти за притежание на наркотици. Последният арест на Флойд се случи през 2009 г. Той е осъден на пет години въоръжен грабеж.

През 2014 г. Флойд се премества в Минеаполис

Джордж излежава последната си година в Тексас и решава да започне нов живот в Минеаполис. Най-добрият приятел на мъжа казва, че се е преместил за да работи. "Той искаше да започне отначало. С удоволствие наблюдаваше промените, които се случиха у него." - разказва той.

През последните години Джордж Флойд работи като охранител в ресторант. Известно време преди смъртта си той записва видео, в което призова настоящото поколение да спре насилието и да остави оръжията.

 

 

Джордж Флойд има приятелка и две деца. тя се казва Кортни Рос и са заедно през последните три години. В интервю тя споделя, че той иска само любов и мир. "Ако тази сутрин Флойд се събуди и види Минеаполис в пламъци, това ще го разстрои. Той обичаше този град. Дойде тук от Хюстън и остана тук заради хората и възможностите". - споделя Рос. За съжаление. след смъртта си, Флойд оставя две дъщери на 6 и 22 години, които живеят в Хюстън.

2230709

***

Припомняме, че вечерта на 25 май 46-годишният Джордж Флойд е арестуван от полицията заради подозрения, че е платил за пакет цигари с фалшива банкнота 20 долара. Полицай Шовин притиска мъжа към земята и задържа коляното си на гърлото му, до момент, в който Флойд казва, че не може да диша и започва да се моли да не го убият. Шовин държи коляното си на гърлото на Флойд поне 7 минути, в следствие на което мъжът умира от задушаване. Този случай разгневи обществеността, тъй като това не е първото убийство на чернокож от страна на полицай. Поради това започнаха протести в Минеаполис и други градове в САЩ, които се превърнаха в истински бунт.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ