Най-големите екологични катастрофи, които водят до необратими последици

06.06.2020, 10:00

През какво ли не е минало човечеството!

   
 
Най-големите екологични катастрофи, които водят до необратими последици

В момента сме изправени пред огромно предизвикателство като се борим с ужасната пандемия от коронавирус. И въпреки, че нещата уж затихват, никой не знае какво предстои през следващите поне две години. Но в света са се случвали какви ли не тежки бедствия и катастрофи.

Днес ще ти припомним най-големите екологични бедствия в историята, които доведоха до ужасни последици както за хората, така и за животните.

Катастрофата в Бопал

2231440

През 70-те години в индийския град Бопал е построен химически завод за производство на пестициди, които се използват в селското стопанство. През 84-та търсенето на пестициди рязко спада, затова предприятието не може да закупи ново оборудване и продължи да работи по старото, нарушавайки предпазните мерки за безопасност. Един ден резервоарът с веществото метилизоцианат се нагрява над точката на кипене и се взривява, в резултат на което 42 тона токсични изпарения са хвърлени във въздуха. В първия ден на бедствието около 5 хиляди души загиват, а други 13 хиляди загиват в рамките на няколко години.

Нефтен разлив от танкера "Престиж"

През 2002 г. танкерът "Престиж" минава през Бискайския залив и попада в буря. Поради щети по съда се образува огромна пукнатина на 35 метра, от която започва да тече мазут. Екипажът иска да изтегли танкера до пристанището на Испания или Португалия, но властите отказват. В резултат на това корабът трябва да бъде оставен в морето. Около 70 милиона литра нефт попадат във водата. Петното се разпростира на хиляди километри от атлантическия бряг на Европа. Това нанесе непоправими щети на екологията на брега и риболовната индустрия.

Бедствието на брега на река Рейн

2231442

Река Рейн се разпростира в териториите на Швейцария, Австрия, Германия, Холандия, Лихтенщайн и Франция. През 1986 г. в химически завод в Швейцария избухва пожар, поради който в Рейн са изхвърлени около 30 хиляди тона пестициди и живак. Няколко дни по-късно реката се зачервява и на хората се забранява да излизат от домовете си. В някои градове забранено и използването на чешмяна вода. Поради бедствието загиват половин милион риби, а някои видове окончателно изчезват.

Големият смог в Лондон

В началото на декември 1952 г. жителите на Лондон използват за отопление нискокачествени въглища с високо съдържание на сяра, които при изгарянето се превръщат в токсичен серен диоксид. Няколко дни по-късно се образува гъст смог от частици сяра, прах, отработени газове и други вещества. Близо 100 хиляди души получават респираторни заболявания, а около 12 хиляди души почиват от усложнения.

Смъртта на Аралско море

2231443

Аралско море се намира на границата на Казахстан и Узбекистан. Някога се е смятало за едно от най-големите езера на планетата, но самите местни жители го унищожават. Водата от реките, които захранват Аралско море, е използвана за напояване на памучните полета. В резултат на това морето е почти пресъхнало. От 178 вида животни, които са живели в него, само 38 са оцелели. Самото Аралско море служи за термостат, затова поради смъртта му температурата в близките територии може да достигне 60 градуса.

Чернобилската авария

2231444

През април 1986 г. четвъртият блок на атомната електроцентрала в Чернобил избухва, което води до мощно отделяне на радиоактивни вещества. Поради това се налага да бъдат евакуирани 15 хиляди души, живеещи в радиус от 30 км. Почти 4 хиляди души загиват от ефектите на радиационно облъчване и заболеваемостта от рак се увеличава. Част от територията около атомната електроцентрала в Чернобил, дори след 34 години остава неподходяща за постоянно пребиваване.

Аварията във Фукушима-1

През 2011 г. силните земетресения и цунами повреждат електроснабдителната система на атомната електроцентрала Фукушима-1, което предизвика топенето на реакторите в три енергийни агрегата. Населението успява да се евакуира бързо. Двама души загиват, но учените прогнозират, че още мнозина ще се разболеят от рак. Няколко седмици след бедствието нивото на радиация във водата надхвърля нормата с 4385 пъти - много риби загиват, а оцелелите разпространяват радиация в други територии.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ