На калпавата ракета ...

15.09.2011, 12:09

   
 
На калпавата ракета ...

... Космоса ѝ пречи. Именно тази утвърдена през вековете българска народна мъдрост ще се опитат да оборят от NASA с новия си проект за проектирането и конструирането на "най-голямата и мощна ракета в историята на света" (SLS - Space Launch System).

Идеята звучи типично по-американски, все пак с това затлъстяване сред местното население ще е необходима наистина сериозна ракета, за да прати американските космонавти в земната орбита и отвъд. Чудно ми е дали за китайците се предвижда мини версия на съоръжението, тамошните космонавтчета са дребни и недохранени.

Шегата настрана, проектът на NASA е сериозен и има амбицията да прати ракетата до Марс и тя да се върне, разбира се. Според информацията, която разпространиха от американската космическа агенция, ракетата ще е висока 97 и малко метра (до момента рекордът е на една от лунните ракети, носени от Saturn V, която е висока 110 м.) Първата версия на машината ще може да изстреля 77-тонен товар в ниска околоземна орбита като това ще се случи благодарение на технологии, разработени в ерите на космическите совалки и проектите "Аполо".

Новата супер-ракета ще напусне земната атмосфера на два ракетни двигателя на твърдо гориво, поставени от двете страни на ракетата, които са същите, които бяха използвани за изстрелването на космическите совалки, но една идея по-дълги. Освен това "превозното средство" ще разполага и с пет основни двигатели, с каквито разполагат и орбитърите (бел. авт. Shuttle orbiter) на класическите совалки. Тези пет мотора работят на течен водород и течен кислород. Във втората част от своя полет ракетата ще бъде задвижвана от един единствен J-2X двигател - досущ като J2 двигателите, които бяха използвани в мисиите до Луната през 60-те и 70-те.

Според Aviaton Week, проектът ще струва на NASA около 18 милиарда долара до 2017 г., когато ще започнат и тестовете на ракетата с непилотирана мисия. Целта е първата пилотирана мисия на новата голяма "играчка" на "чичо Сам" да се проведе през 2021 г., а през 2025 г. да започне цикъл от космически мисии към астероидния пояс и евентуално Марс.

До 2025 г. обаче има доста време, през което може да се случи всичко, включително и програмата да загуби своето финансиране, което би било жалко. Разбира се, от NASA трябва да са готови и за конкуренция от страна на космическите проекти в частния сектор, които със сигурност ще се опитат да създадат по-мощна ракета за по-малко пари.

Разбира се, както вече казахме, новата ракета на NASA ще търпи развитие, като една от основните линии на това развитие ще бъде в насока увеличаване на мощността. Съвсем нормално е космическата агенция да потърси вариант с по-мощни двигатели на керосин, вместо такива на космическо гориво. Ако това начинание успее, то ракетата ще може да "вдигне" в Космоса товар от 130 тона, което със сигурност ще я направи по-мощна и от фамозния Saturn V.

Както добре знаем, космическата надпревара и тази до Луната приключиха още през 60-те години на миналия век, но оттогава насам човешкият технологичен гений се стреми към все по-далечни точки на познатата ни Слънчева система. Ние лично се надяваме, че ракетата на NASA все пак няма да се окаже "калпава", за да можем към ракетата да вържем Джъстин Бийбър и още няколко дразнещи индивиди, без които Земята ще е едно още по-хубаво място. Марш на Марс, бе ей!

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ