Много лоша новина за любителите на кафето

01.09.2016, 09:00

Любимата напитка на милиони също може да пострада от климатичните промени

   
 
Много лоша новина за любителите на кафето

Кафето е най-ключовата напитка в модерното общество, заради способността си да помага на хората да се справят с тежкия работен ден. Хората пият повече от 2 милиарда чаши кафе всеки ден, а износът му е сред най-важните бизнеси в развиващите се страни. Но глобалното затопляне застрашава и този ценен ресурс.

Според Австралийския климатичен институт, половината площ в света, която е подходяща за отглеждане на кафе, ще бъде изгубена до 2050 г., ако климатичните промени не бъдат овладени. Нещо повече - до 2080 г. дивото кафе (което помага за намирането на генетични разновидности, които са по-устойчиви на климатичния стрес) ще бъде изчезнало.  Това е така заради причиняваните от глобалното затопляне екстремни метеорологични условия, които правят все по-трудно отглеждането на кафе в типични за това центрове като Централна и Южна Америка. Големите компании като Lavazza и Starbucks също са много притеснени от тези новини.

1771445

"Над главата ни кръжи облак. Това наистина е сериозно. - казва един от директорите на Lavazza Марио Черути. - Промяната в климата вече не е нещо, свързано с бъдещето, а с настоящето."

Надеждата е светът да успее да ограничи средната температура на глобалното затопляне до 2 градуса по Целзий (спрямо прединдустриалната епоха), както гласи споразумението за климата, сключено на глобалната конференция в Париж през тази година. Искрено се надяваме това да стане и безценното за всички кафе да бъде спасено!

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ