Марк Твен използвал думата с ,"н" в "Приключенията на Хъкълбери Фин"

19.03.2018, 09:00

Трябва ли романът да бъде цензуриран?

   
 
Марк Твен използвал думата с ,"н" в "Приключенията  на Хъкълбери Фин"

"Приключенията на Хъкълбери Фин" от Марк Твен е считан за една от класическите творби на англоезичната литература. Хемингуей неслучайно твърди, че модерната американска литература започва с този роман. Той бива преиздаван от 1885г. насам. Заедно с романа ,,Моби Дик е претендент за най-великата американска новела.

В същото време творбата е една от най-противоречивите в литературния канон. Защо? Именно, защото спорната дума ,,негър'' е употребена над двеста пъти и защото е написана от бял. От десетилетия насам книгата бива една от най-забраняваните в американските училища и публичните библиотеки.

Освен бедния, останал без майка Хък Фин, другия основен персонаж е Джим, избягал роб, който преплавал със сал река Мисиспи заедно с Хък, надявайки се да започне нов живот в щат, където робството не е разрешено.

2040729

През 2011г. американски редактор пуснал издание, в което думата с ,,н'' навсякъде в романа била заменена с ,"роб"'. Трябва ли тази версия да бъде използвана, когато книгата се изучава в училище или тя трябва да се изучава в оригинала така, както Твен я е написал? Това предизвиква множество спорове и дебати сред културната и образователната общественост.

Ако това бъде установено за правилно, какво би следвало за преводните издания на романа? Може ли политическата коректност у нас да окаже влияние върху някои от изучаваните творби в нашите училище и книги, предназначени за деца, в които е употребена думата ,,циганин''?

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ